Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Противниците на ваксините се оказаха ваксинирани. Може ли фактите да са обидни


Една трета от парламентарната група на "Възраждане", която се състои от 13 души, е ваксинирана
Една трета от парламентарната група на "Възраждане", която се състои от 13 души, е ваксинирана

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Журналисти са осъдени за припомняне на факти
  • Депутати антиваксъри се оказаха ваксинирани
  • Прокуратурата се оплака от натиск

Възможно ли е припомнянето на отдавна известни факти за публична личност да е обида? Този въпрос намира неочакван отговор в решение на Софийския градски съд, който осъди журналисти по дело за обида, заведено от бившия му председател Светлин Михайлов.

Журналистът Атанас Чобанов е получил информация от чуждо правителство, че има заплаха за сигурността му, съобщи Медиапул. Асоциацията на европейските журналисти призова властите да предприемат всички необходими мерки.

Антиваксърите са ваксинирани

Новите случаи на COVID-19 в България са 1716. В болници са приети нови 181 души.

От 24 януари в сградата на Народното събрание ще се влиза само със зелен сертификат. Решението беше подкрепено от “Продължаваме промяната”, БСП, “Демократична България”, ГЕРБ и ДПС, а “Има такъв народ” и “Възраждане” не гласуваха.

“Възраждане” влезе в парламента с послания срещу ваксинацията и всички мерки за борба с пандемията, но се оказа, че една трета от депутатите от партията всъщност са ваксинирани. Това показа репортаж на Мария Цънцарова от бТВ.

Прокуратурата се оплака от натиск

Българската прокуратура начело с Иван Гешев изпрати писмо до европейските институции и посолствата на САЩ и държавите от ЕС, в което съобщи за политически натиск. Според държавното обвинение той идва от последните няколко правителства.

ДАНС е установила сериозни нарушения при получаване на българско гражданство срещу инвестиции. Сигналът на Министерството на правосъдието, а проверката продължава.

Помните ли държавната фирма, която организира ученическите лагери? Тя е разследвана заради съмнения за похарчени милиони за фиктивни нощувки. Сега фирмата има нов директор - Пантелей Мемцов, който е бил сътрудник на Държавна сигурност.

Президентът Румен Радев свика Консултативния съвет за национална сигурност. Той ще обсъди ролята на България в преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

Казахстан смаза протестите

Десетки убити и хиляди арестувани - това е равносметката от протестите в Казахстан. Президентът Касим-Жомарт Токаев отстрани доскорошния лидер Нурсултан Назарбаев и неговите приближени и успя да консолидира властта.

Това стана с намесата на руски войници, които бяха поканени от казахстанския лидер. Токаев благодари на руския президент Владимир Путин за помощта и нареди по протестиращите да се стреля без предупреждение.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен постави под въпрос нуждата от намеса на руски войници в Казахстан. “Веднъж влезли в къщата ти, на руснаците понякога им е много трудно да си тръгнат“, каза той.

САЩ и Русия започнаха разговори за струпването на руски войски до границата с Украйна. Москва каза, че не е оптимистично настроена към преговорите и че “няма да отстъпи”. Вашингтон каза, че ще опита да убеди Русия да не напада Украйна.

И три препоръки

Сериалът на Нетфликс “Сексуално образование” е хит, но за хиляди тийнейджъри в България проблемът, върху който е изграден сюжетът му, звучи болезнено познато - сексуалното образование не е в задължителната учебна програма, а темата е табу.

Светът многократно е бил изправян пред въпроса как да действа при риск от агресия на една държава срещу друга. Почти винаги изборът е бил дипломация, но това не винаги е водило до добър изход. Стефан Дечев описва един от най-известните случаи в историята.

Той е състезателят, чието име никой и нищо не може да изтрие от историята на автомобилните спортове. Михаел Шумахер е един от най-успешните спортисти на всички времена. Той навърши 53 години и е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG