Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: И републиканци гласуваха срещу Тръмп. Как България се оказа с дефицит на ваксини


Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси държи подписаното решение за импийчмънт на Доналд Тръмр, което беше изпратено за обсъждане в Сената.
Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси държи подписаното решение за импийчмънт на Доналд Тръмр, което беше изпратено за обсъждане в Сената.

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Импийчмънт приет
  • Дефицит за ваксини
  • Марлене Дитрих

Доналд Тръмп стана първият президент на САЩ, който е бил подлаган на импийчмънт два пъти. Долната камара на Конгреса го обвини в подбуждане на насилието във Вашингтон преди седмица. Десет републиканци подкрепиха демократите.

По света продължават споровете - имат или нямат право социалните мрежи да блокират някого, както направиха с Тръмп. Тук са събрани аргументите на едната и на другата страна.

От САЩ дойде новината и за присъдата от 121 месеца затвор за българина Росен Йосифов, който беше обвинен в пране на пари чрез криптовалута и измама на над 900 американци.

ГЕРБ призова президента Румен Радев час по-скоро да насрочи изборите. Още партии поискаха гласуване по пощата. Управляващите наричат тази идея екзотична.

Политическите спорове са на фона на наводнения в цяла България. Генка Шикерова и Мирослав Михайлов показват в това видео как пресъхналият преди година язовир Студена сега прелива и наводнява близки села.

Защо ваксините не стигат

В София пристигна първата пратка от ваксините на Moderna. Доставени са 2400 дози, а след две седмици се очакват още 4 хиляди.

Защо толкова малко ли? Елица Симеонова и Полина Паунова разследваха и имат обяснение защо в следващите месеци България ще ваксинира само много малка част от населението.

За последното денонощие са поставени 1258 ваксини, с което общият брой на ваксинираните стана 17 038. Новите заразени за денонощие са 535, починаха 70 души.

Коронавирусът досега отне живота на 8349 българи. В Сърбия жертвите са 3664, в Северна Македония - 2657, показват данните от интерактивната ни карта.

Какво още искате да научите? Пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Навални сам тръгна към затвора

Руският опозиционер Алексей Навални се връща в Русия в неделя. След отравянето му на 20 август, той се лекува и възстановява в Германия.

Ден по-рано Москва обяви, че иска да вкара Навални в затвора заради нарушения по условията на стара условна присъда. Припомням ви разследването на Белингкат, което доказа участие на руски агенти в отравянето на опозиционера.

Русия започна да налага глоби на медии, които по-рано обяви за “чуждестранни агенти”. Първите осем протокола са срещу Радио Свободна Европа за различни негови програми.

Интерпол издирва двама руснаци и един португалец заради взрива в Бейрут през лятото, при който загинаха над 200 души.

Премиерът на Естония Юри Ратас подаде оставка заради обвинения в корупция.

Лидерите на Молдова и Украйна размразиха отношенията между двете държави и обявиха обща цел за присъединяване към ЕС.

Десетки хиляди подкрепиха подписка срещу провеждането на Световното първенство по хокей в Беларус заради насилието, упражнено от режима на Лукашенко срещу протестиращи.

Три препоръки от колегите

Петима души все още търсят печалбите си от Националната лотария за общо 4.5 млн. лева, съобщава “Сега”.

Правителството направи приятелката на Александър Сталийски Виолета Сечкова почетен консул на Южна Корея в Пловдив, пише “Дневник”.

Пак правителството реши да увеличи заплатата на директора на НАП. Така тя ще надмине 6 хиляди лева, смята Медиапул.

И две препоръки от мен

“За мъжете е истинска жена – загадъчна, капризна, изкусителна и разкрепостена. За жените пък е истински мъж – силен, но нежен покровител” - прочетете още от историята за Марлене Дитрих в поредицата на Пламен Асенов за великите европейци.

Когато директно го питат какво чувства по повод възможността да стане Нобелов лауреат, той отговаря със смях: “Не, не искам награди. Това означава, че си свършен.” Харуки Мураками навърши 72 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG