Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: БСП срещу Станишев и много сълзотворен газ


Сергей Станишев идва на заседанието на БСП в неделя.
Сергей Станишев идва на заседанието на БСП в неделя.

Добро утро. Най-важните имена днес:

- Елена Йончева

- Брентън Тарант

- Зузана Чапутова

БСП реши Елена Йончева да бъде водач на листата на партията за изборите за Европейски парламент. Тя победи във вътрешното гласуване бившия си партньор в живота и лидер на ПЕС, Сергей Станишев. “Аз ви предлагам да освободим другаря Станишев от неудобството” да съчетава мнението на ПЕС и БСП, които се различават, е казала на закритото заседание Корнелия Нинова, която по-късно публикува цялата си реч на страницата си във Фейсбук. Според “Дневник” на избираемо място ще бъде и Румен Гечев. Припомням, че когато в България фалираха 15-ина банки, Гечев бе икономически вицепремиер, а през 2007 г. Комисията по досиетата го огласи като секретен сътрудник “Економов” от Първо главно управление на ДС.

Брентън Тарант вече е обвиняем за стрелбата в джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия, при която загинаха 49 души. Оказа се, че в рамките на една седмица в края на миналата година той е обиколил София, Пловдив, Велико Търново, Плевен, Дряново, Благоевград, Асеновград, Казанлък, Бачково и Банско. Тук е обяснено каква е връзката между историята на Балканите и обвинения в масово убийство австралиец.

Русия, газ и Крим

Международният консорциум „Тибей“ е избран за инженер-консултант за изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция. Интерконекторът е важен за диверсификация на доставките на газ. Проектният капацитет е до 3 млрд.куб.м годишно в посока Гърция-България, колкото е консумацията на страната ни.

Пет години минаха от анексирането на Крим. Европейският съюз припомни с декларация, че действието на Русия е незаконно. Федерика Могерини потвърди от името на ЕС “категоричната си ангажираност с въпроса за суверенитета и териториалната цялост на Украйна”.

Чапутова, Вучич и “жилетките”

Зузана Чапутова - запомнете това име. Има голяма вероятност след две седмици тя да стане първата жена президент на Словакия. След първия тур тя води с над 40% пред кандидата на социалистите и еврокомисар Марош Шефчович. Чапутова е адвокат, известна с либералните си позиции, обещава да прекрати състоянието на „завладяна държава“, в което е изпаднала Словакия.

Редовните протести на опозицията в Белград ескалираха този уикенд, след като демонстранти нахлуха за два часа в сградата на държавната телевизия, а на следващия ден пробиха кордона пред президентството. Държавният глава Александър Вучич призова за прекратяване на насилието. Протестиращите обаче скандират “Арестувайте Вучич” и “Край с него”.

В Париж поредният 18-и протест на “жълтите жилетки” приключи с опожарени и разграбени магазини и ресторанти по “Шанз-Елизе”. В София също имаше протест в събота - стотина души поискаха “смяна на системата”. Когато опитали да пробият кордона пред Министерския съвет, полицията решила да използва сълзотворен газ… срещу вятъра. Тази комична ситуация е заснета на видео, тук може да я видите.

Браво на Петър Стойчев, който отново е световен шампион по ледено плуване. Браво и на Катрин Тасева, която спечели златен медал във финала на лента на турнира Гран При по художествена гимнастика в Киев.

И две препоръки

Голямата награда на “София Филм Фест” бе връчена на румънския режисьор Мариус Олтеану за „Чудовища“. Българският филм “Прасето” на режисьора Драгомир Шолев получи три награди. Пълният списък с наградите е тук.

В София НДК грейна в зелено. Поводът бе денят на Свети Патрик, националният празник на Ирландия. Той обаче не е ирландец. Ето някои подробности за светеца, когото почитат на много места по света. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG