Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: “Невидим” Пеевски, ипотекирана сауна и говорящ паметник


Делян Пеевски и политическият му баща Ахмед Доган в Народното събрание по времето, когато младият депутат навлиза в медийния бизнес.
Делян Пеевски и политическият му баща Ахмед Доган в Народното събрание по времето, когато младият депутат навлиза в медийния бизнес.

Добро утро. Най-важното днес:

- “невидимите” пари от КТБ към Пеевски

- ипотекираната тераса със сауна на Пламен Георгиев

- Андрей Врабчев, който излъга самия 1 април

Две трети от българите определят сделките на политици за апартаменти на занижени цени като злоупотреба с власт, показа проучване на “Алфа рисърч”. Едва 10% казват, че не виждат нищо нередно. Изследването показва и минимална разлика между ГЕРБ и БСП. Цветан Цветанов обаче не е планирал предсрочни парламентарни избори: “В нашия политически календар не сме планирали ситуация за трети часовник през 2019 г.”, казва той в интервю за “Труд” - т.е. очаква да получи от Борисов традиционния часовник за победа само на два избора, европейски и местни.

Днес шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев ще участва в конференция на тема “Етика в публичната администрация - стандарти, инструменти и добри практики”. Колегите журналисти обаче ще го питат за онази недекларирана огромна тераса, която първо била общи части, после се “обзаведе” със сауна, а накрая се оказа, че я е ипотекирал. Свободна Европа ще проследи темата.

Някои медии обаче няма да я проследят. Една от причините е в “първия милион”, с който Ирена Кръстева и синът й Делян Пеевски навлизат на медийния пазар. Заключение на прокурор от 2009 г. казва, че парите са от КТБ, а пък днес други прокурори не забелязват това и думата “Пеевски” изобщо не присъства в делото “КТБ” - Борис Митов следи тази история.

Болезнена победа за Ердоган

Партията на справедливостта и развитието на Реджеп Тайип Ердоган получи най-много гласове на местните избори в Турция. Но загуби Истанбул и Анкара, отново загуби и Измир - трите най-големи града в страната. Символично е, че възходът на Ердоган тръгна именно от Истанбул преди 25 години.

Николай Лавчиев е събрал интересни детайли за ситуацията в Украйна. Вероятно ще ви помогнат да си отговорите на въпроса как стана така, че един телевизионен комик получи най-много гласове и нищо чудно на 21 април да се окаже президент.

Следващият държавен глава на Украйна получава тежко наследство - анексиран Крим и война в източната част на страната, и двете с участието на Русия. Последвалите санкции са само едно от обясненията за решението на “Форд” да затвори три свои фабрики в Русия - тук има повече за тази история.

Обратно в България - “Еврохолд” официално е отправил обвързваща оферта за българския бизнес на “ЧЕЗ”. Правилно се сетихте, че това означава, че чехите още държат най-голямото енерго и “Инерком” на Гинка Върбакова така и не стигна до сделка.

Фондът за лечение на деца вече не съществува и от вчера НЗОК пое тези случаи. На сайта на здравната каса има информация. "За всички случаи, при които предстои заминаване за чужбина, няма да има проблеми в нито едно отношение”, обещава ръководството на касата. Пожелавам ви здравната тема да ви интересува само като телевизионни зрители. След успеха на сериала “Откраднат живот” по Нова телевизия, от 9 април и БНТ се включва с “Романтичният доктор”. Не е български, корейски е, информира “Оффнюз”.

И две препоръки

Всички ви информираха за пластмасовия паметник на Бойко Борисов, който постоя за малко на площад “Гарибалди” в София. Ние ви предлагаме да се запознаете и със скулптора Андрей Врабчев, който е автор на тази провокация.

Вчера всички се надпреварваха да измислят колкото се може по-убедителна фалшива новина. Някои от лъжите се помнят дълго. В новинарския сайт на Нова телевизия са направили галерия с “Шегите, които историята винаги ще помни”. Вижте ги набързо, че е време да започвате работа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG