Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Незаконна сауна, оставка за вила и… “мракобесие is coming”


Предвеликеднска снимка от района на Сопот.
Предвеликеднска снимка от района на Сопот.

Добро утро. Най-важното днес:

- Незаконна сауна и нова оставка

- “Мракобесните времена предстоят”

- Кой разплака Мексико?

111. Това отново е мястото на България в годишния индекс за свобода на словото на “Репортери без граници”, който бе обявен тази сутрин. Контролът на олигарси и политици върху медиите е посочен като основен проблем, а като пример за монополизиране на пазара е посочена концентрацията на медии в ръцете на бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски.

Сауната на терасата на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев е без документи, показва проверка на Община Слатина. Чиновниците не открили документи и за още две постройки от общо 50 кв.м., съобщи пред bTV районният кмет Наталия Стоянова. Припомням, че след призива на премиера “оставка или отпуск”, Георгиев избра втората възможност.

„Изпратили сме в парламента да ни представляват хора, които дори не искат да имат допир със съседите си и за тази цел си купуват отделен асансьор”. Изречението е на председателя на ВКС Лозан Панов, който говори на конференция в София. Панов обяви също, че главният прокурор Сотир Цацаров „се е прицелил“ в поста на главния съдебен инспектор след изтичането на мандата му в края на годината. “Мракобесните времена в българското правосъдие тепърва предстоят”, предупреди Панов.

Европол също с предупреждение: покрай тероризма и миграцията сме пренебрегнали най-голямата заплаха за континента - организираната престъпност. Конкретно са посочени “групировки от Италия, Албания и Източна Европа

Новини за милиони

Още една оставка заради имот. Зам.-министърът на икономиката Александър Манолев напусна поста си заради прокурорска проверка по повод публикациите за построена с европейски пари къща за гости върху негова земя в Сандански. Проблемът е, че не работи като къща за гости, а идеята на ЕС не е била да дава по 200 хиляди евро за частни вили.

Прокуратурата говори за проверка в единствено число и не казва нищо за проверка на цялата схема с къщи за гости, която описахме подробно тук. Голяма част от постройките нито работят като къщи за гости, нито имат нает персонал, каквито са изискванията на ЕС. Не се спори по похарчените пари - те са над 200 млн. лв. Спори се по резултатите.

Малко повече пари ще трябват на българския “Еврохолд”, за да купи активите на ЧЕЗ в България. Компанията официално бе обявена за предпочитан кандидат, след като чехите са прекратили преговорите с “Индия пауър”. Нали помните, че преди повече от година ЧЕЗ бяха сключили договор с Гинка Върбакова? Тогава се споменаваше цена около 360 млн. евро.

Опозицията в Турция и Украйна

Кандидатът на опозицията за кмет на Истанбул Екрем Имамоглу получи мандат от избирателната комисия. Той спечели с малко срещу кандидата на партията на Ердоган. После президентът на Турция поиска обжалване и нови избори. Докато дойде решението обаче, Истанбул ще бъде управляван от опозиционен кмет.

В Украйна проучванията дават огромна преднина на Зеленски пред Порошенко. Вторият тур на изборите е в неделя и кампанията е нагорещена. Според последното проучване, Зеленски може да победи с две трети от гласовете.

И две препоръки

Нали и до вас стигнаха заглавията как Кольо Фичето бил спасил “Нотр Дам” преди много години? “Мостът край Бяла се руши, докато си измисляме легенди как неговият майстор Колю Фичето спасил „Нотр Дам“, пише по този повод Силвия Недкова в “Площад Славейков” - не пропускайте този текст.

„Защо трябва да го правим? Защото всяко престъпление създава вакуум и отравя обществото“. Думите са на Ай Уейуей, който разплака Мексико с блокчета на "Лего". Той е Човекът на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG