Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Проспани нарушения с еврофондове и нова улица “Паница”


Ул. "Дими Паница" в София е между Народното събрание и Софийския университет. Снимка Емил Л. Георгиев/Площад Славейков.
Ул. "Дими Паница" в София е между Народното събрание и Софийския университет. Снимка Емил Л. Георгиев/Площад Славейков.

Добро утро. Най-важното днес:

- Тол таксите след местните избори

- Разсеяни институции

- Тръмп срещу Huawei

Камионите ще продължат да се движат без да плащат тол такси чак до 16 ноември, а три месеца преди това системата ще се тества. Законът казва, че плащането трябва да започне още от 16 август, но след недоволство от транспортния бранш се стигна до среща при Бойко Борисов. Сега законът ще се променя и реалното въвеждане на тол такси се отлага за след местните избори.

Доклад на Европейската сметна палата казва, че България е класифицирала неправилно специфични рискове от измама с еврофондовете като ниски и не е приложила към тях допълнителни процедури за контрол. Резултатът е, че 60% от одитираните заради нарушения случаи са отхвърлени или прекратени от прокуратурата. И никой не прави анализ защо е така.

И в следващата новина става дума за разсеяни институции. Проверка установи, че осем души от Русия и Пакистан са излъгали, че ще направят инвестиции в България, за да получат гражданство. За да им се отнеме гражданството обаче, ДАНС трябва да изпрати становища в Министерството на правосъдието. Разсеяли се, не изпратили. И “новите” българи продължават да се движат из целия Европейски съюз.

И не само там. От първи юни Швейцария премахва ограниченията за българи и румънци и вече ще имаме право на свободно придвижване, работа и усядане в страната на шоколада, часовниците и банките. Където имало много тайни сметки на българи, както стана дума вчера.

„За пет години над 50 души на висши публични длъжности бяха осъдени. Сенатори, депутати, министри, бивши министри бяха обвинени и част от тях бяха осъдени.“ Не, не става дума за България. Не пропускайте репортажа на Свободна Европа от Букурещ и срещата с прокурор Лаура Кьовеши.

Тръмп, Huawei, камери и дронове

Доналд Тръмп обяви извънредно положение заради заплахи за сигурността на ИТ сектора и забрани на американски компании да използват чуждестранни технологии, за които се смята, че заплашват националната сигурност на САЩ. Става дума основно за Huawei. Напрежението между Вашингтон и китайската корпорация не е от вчера - тук е описано ясно какъв е проблемът с Huawei.

Оставаме при технологиите. Сан Франциско няма да купува повече камери за видеонаблюдение, които разпознават лица. Опасенията са, че с информацията може да се злоупотреби. Вижте историята в това видео. И още нещо за бързо гледане - на Webit имаше много изобретения, които летят. Дали обозримото бъдеще е осеяно с дронове?

Следващия председател на ЕК

Вебер, Тимерманс, Вестагер или някой друг? Кандидатите на основните партии за следващ председател на Европейската комисия представиха своите приоритети. Тук може да ги видите накратко и прегледно.

Изборите в България за Европейски парламент са на 26 май, след девет дни. Този път в над 3 хиляди секции ще гласуваме с машини, които вчера бяха показани.

Други машини обаче скоро няма да са на показ. Става дума за старата тема с климатиците по фасадите в София. Главният архитект Здравко Здравков подготвя Наредба за облика на сградите и градските пространства, която да забрани поставянето на климатици към улиците. Пилотните улици щели да бъдат “Граф Игнатиев”, “Солунска”, “Шишман” и “Шести септември”. Като свършат ремонтите, предполагам.

И две препоръки

Една от най-късите улици в София от вчера се казва “Дими Паница”. Тук може да научите къде точно се намира това място. Ще научите и за живота на този забележителен българин.

В годините, когато Паница е бил редактор в “Рийдърс Дайджест” в САЩ, отсам “Желязната завеса” властта воюва включително и с книгите. Прочетете какво се е случвало, когато произведения на Стайнбек и Форсайт са попадали в ръцете на КГБ. Днес издаването на книги е свободно. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG