Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Все пак оставка. И съседи в “пълна бойна готовност”


Косовски специални части в района на Митровица
Косовски специални части в района на Митровица

Добро утро. Най-важното днес:

- Корнелия Нинова подаде оставка

- Сърбия и Косово един срещу друг

- Едни хора от едно село строят небостъргач

Корнелия Нинова все пак подаде оставка като председател на БСП след загубата на изборите. В понеделник тя каза, че няма да подава оставка, а ще организира дългата процедура по избор на нов лидер. Във вторник тя подаде оставка. Тук може да намерите обяснение за това развитие.

Поединичният успех на ВМРО и неуспех на НФСБ и “Атака” постави отново въпроса за стабилността на коалицията “Обединени патриоти”, която официално е част от управлението. Полина Паунова попита и проверката показа, че Каракачанов и Симеонов ще се опитат да отстранят Сидеров, защото “проруските националисти са претърпели крах на изборите”.

Националистите увеличават присъствието си в Европейския парламент, основно заради успехите в Италия, Франция и Обединеното кралство. В Брюксел обаче ги очаква изолация и ролята им няма да бъде толкова голяма, колкото те очакваха, пише в анализа си Елица Симеонова.

Късно снощи в Брюксел приключи вечерята на лидерите на ЕС. Нямаме бял пушек и въпросът за избора на следващия председател на Европейската комисия остава открит. Меркел и Макрон споделят коренно различни позиции. Тя държи на принципа на “водещия кандидат”, т.е. на Манфред Вебер. Макрон пък държи на “по-обединяващ” кандидат и баланс между мъже и жени на топ постовете. “Никой не може да бъде изключен от надпреварата, каза след края на вечерята Доналд Туск.

Сред най-важните постове в ЕС е този на председател на Европейската централна банка, която управлява еврото. Мандатът на Марио Драги изтича през октомври, а тук може да се запознаете с шестимата кандидати за негов наследник.

В това време напрежението между Сърбия и Косово отново ескалира. Косовските специални сили започнаха операция в населеното със сърби Северно Косово, а президентът Александър Вучич обяви “пълна бойна готовност” на сръбската армия.

И пак в България

На сайта на ЦИК все още не са публикувани последните 4,8% от протоколите. Но останалите дават достатъчно информация. Колегите от “Оффнюз” са забелязали как в някои села Лиляна Павлова печели изненадващо много преференции, а в други например Александър Йорданов. Обясняват и какво може да означава това. В “Трансмедия” има друга интересна история - как малкото врачанско село Добролево изведнъж заобичало не само ДПС, но и Делян Пеевски преференциално.

И понеже стана дума за него - Петя Владимирова от “Дневник” вероятно е единственият журналист, който го е виждал в последните години. Тя успя да го пресрещне в село Света Петка в деня на изборите. Прочетете нейния разказ за “Въпросите, които не зададох на Пеевски”.

Не пропускайте и историята за това как една неизвестна фирма от едно малко село започва да строи висока сграда в столичния квартал “Манастирски ливади” и как “цялата вселена” (в случая Столичната община) се втурва да й помага. Историята провокира доста въпроси.

И две препоръки

“Не е достатъчно само да гледаме пейзажа, хубаво е да разбираме какво има в този пейзаж”. Думите са на Момчил Панайотов, председател на Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил. В деня на парковете избрахме него за Човек на деня.

И това е важно. Спортните журналисти на "Дарик радио" обявиха, че повече няма да работят за сайта Gong.bg, който създадоха преди малко повече от 12 години. Посочената от тях причина е, че има "първи признаци на редакционна намеса". Сайтът е собственост на Кирил Домусчиев, който го придоби като част от “Нова броудкастинг груп”. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG