Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Парите за F-16 са събрани. Партиите тепърва ще събират


Премиерът Бойко Борисов в Брюксел.
Премиерът Бойко Борисов в Брюксел.

Добро утро. Най-важното днес:

- 8 изтребителя за 2,2 млрд. лева

- ЧЕЗ най-после продаде бизнеса си в България

- Съветът на Европа срещу Данаил Кирилов

Днес Народното събрание гласува окончателно намаляването на партийната субсидия на 1 лев на глас и разрешаването на фирмите да правят политически дарения. Засега не се предвижда лимит за сумите.

В Брюксел европейските лидери не се разбраха за топ постовете в ЕС, но българският премиер Бойко Борисов обяви пред журналисти, че стойността на изпратения от САЩ проект за договор за осем изтребители F-16 е 2,2 млрд. лева. Гласуваният от парламента таван е 1,8 млрд. лева, военният министър каза, че очаква оферта около 2 млрд. лева. За да компенсира тази разлика, Министерството на финансите продаде Държавни ценни книжа за 300 млн. лева. Парите са събрани, самолетите ще бъдат платени накуп, както вече обясни Владислав Горанов.

335 милиона евро. Това пък е цената, която Еврохолд ще плати на ЧЕЗ, за да придобие българския енергиен бизнес на чешката компания. Предстои КЗК да се произнесе. Преди година регулаторът не разреши на Гинка Върбакова да купят енергото.

“Шокиращо”

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов продължава да представя проекта за промени в съдебната власт като “искане от Европа”. Критиката е, че идеите застрашават независимостта на съдиите и запазват недосегаемия статут на главния прокурор. Бездействието на властите по този въпрос бе наречено “шокиращо” от представител на Съвета на Европа. Ден по-рано официално писмо директно опроверга министъра - Европейският съд по правата на човека “не е поставял изискване за промяна на процедурата за освобождаване от длъжност (или за разследване) на председателите на върховните съдилища на България“. И когато Борис Митов помоли Кирилов да обясни тези разминавания, се случи това - не пропускайте видеото.

И докато сме на вълна отричане - президентът на Русия Владимир Путин отговаряше в продължение на 4 часа и 8 минути на въпроси в традиционната пряка линия. Хората го питаха най-често за ниските доходи и социални проблеми. А дали Русия е окупирала източна Украйна? “Глупости”, отговори Путин.

ТЕЦ-ове и апартаменти

Притежаваният от Ахмед Доган ТЕЦ “Варна” продължава да е в новините. Освен бивш министър в кабинет на БСП и ДПС, Данаил Папазов се явява едновременно и продавач на ТЕЦ-а, и настоящ служител на новия купувач, Доган. Интересни са обясненията му за това как точно почетният председател на ДПС се оказва собственик на бизнеса.

“Тренд” обяви резултати от проучването си за месец юни - ГЕРБ увеличава преднината си пред БСП, ДПС си е на третото място, ВМРО и “Демократична България” биха прескочили прага за влизане в Народното събрание, ако изборите бяха сега. Заявилите, че няма да гласуват, са една трета.

Също една трета е броят на необитаемите жилища в България - 653 хиляди в градовете и 567 хиляди в селата. Статистиката показва и сериозно поскъпване в последните пет години, само за 2018 г. повишението на цените на имотите е 6,6%.

И като стана дума за апартаменти - Софийският градски съд е прекратил едно от делата, които строителната компания “Артекс” заведе срещу организаторите на протеста против небостъргача “Златен век” в София. Прекратено е делото срещу Мариян Башур, продължава това срещу Никола Вапцаров.

И три препоръки

Доналд Съдърланд участва с гласа си в анимационната версия на “Физика на тъгата” на Георги Господинов. Зад проекта стоят българският писател и неговият партньор и в други проекти, аниматорът Теодор Ушев.

Изложбата с фалшификатите днес затваря. Колекционерът Николай Неделчев е предоставил всичките произведения на разследването. Не пропускайте и думите, които проф. Стилиян Йотов написа специално за 90-ия рожден ден на философа Юрген Хабермас. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG