Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Европейските постове са наредени. Ненчев е невинен


Френският президент Еманюел Макрон изигра ключова роля в преговорите за новите постове в ЕС.
Френският президент Еманюел Макрон изигра ключова роля в преговорите за новите постове в ЕС.

Добро утро. Най-важното днес:

- Урсула фон дер Лайен

- Подводницата в Русия

- Учебниците по история

След два драматични дни в Брюксел, лидерите на страните от ЕС се договориха - за председател на Европейската комисия е номинирана германската военна министърка Урсула фон дер Лайен (ЕНП). Тя е майка на седем деца и има интересна биография. Фон Дер Лайен е Човек на деня на Свободна Европа. Сделката включва представител на Франция да оглави Европейската централна банка - това ще е Кристин Лагард, директор на Международния валутен фонд. Белгиецът и либерал Шарл Мишел още снощи бе назначен от лидерите на мястото на Доналд Туск за председател на Европейския съвет. Испанският социалист Жозеп Борел ще наследи Могерини като “външен министър” на ЕС. Сделката включваше още ПЕС и ЕНП да си поделят председателското място в Европейския парламент, но първоначалните предложения, Сергей Станишев и Манфред Вебер, отпаднаха. Заседанието е днес, очакваме новините от Страсбург.

Великобритания от три години неуспешно излиза от Европейския съюз, но избра и този път свои представители в Европейския парламент. Евродепутатите от партия “Брекзит” се обърнаха с гръб при изпълнението на химна на Европа, “Ода на радостта”. Вижте видео от тази необичайна постъпка.

Истински случаи

Съдът оправда бившия военен министър Николай Ненчев по обвинение, че е нарушил интересите на руската самолетостроителна корпорация „МиГ“, като не е изпълнил договорите за ремонт на два двигателя за изтребители МиГ-29. Прокуратурата искаше 8 години затвор. Това обаче не е престъпление, реши съдът.

КПКОНПИ отказа да проверява Мария Габриел по сигнал за нает от нея (когато е евродепутат) апартамент от общинска фирма за 400 лв. на месец при пазарни цени от над 1000 лева. Обяснението на антикорупционната комисия - членовете на Европейския парламент не са лица, заемащи публична длъжност по смисъла на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Конкретен пример - пациент има нужда от изследване, което струва 150 лева. Но касата не го плаща. Вместо това ще плати на болница 1000 лева, за да приеме пациента за 3 дни и да извърши същото изследване. Мария Чернева описва този абсурд, който е едно от обясненията защо се харчат все повече пари за здравеопазване, а то е все така недостъпно за много българи.

Русия и Полша

От Москва дойде потвърждение и на трагична новина от Баренцово море, където е потънала дълбоководна изследователска подводница. Загинали са 14 души. В руските медии се появи сравнението с “Курск”, която потъна мистериозно през 2000 г. също в Баренцово море. Тогава загинаха 118 души.

Съдия Игор Тулея от Окръжния съд във Варшава отсъжда, че депутат от управляващата партия в Полша умишлено е попречил на народни представители от опозицията да присъстват на гласуването на бюджета за 2017 г. В момента срещу магистрата се води дисциплинарно производство. Как властта притиска съдиите в Полша - Елица Симеонова е събрала примерите.

И две препоръки за учебниците

Остава малко повече от два месеца до първия учебен ден. Какво ще стане с учебниците по история за 10 клас, които възхваляват режима на Тодор Живков? „Минаха 30 години от края на диктатурата, как може изобщо да ни хрумне да я представяме като нормално историческо развитие“, пита професорът по история Евелина Келбечева в разговор с Татяна Ваксберг.

Министърът на образованието Красимир Велчев за първи път зае ясна позиция по темата: “Осъждането на тоталитарните режими не е политическа цензура, а „част от цивилизационния избор, който сме направили“, коментира той пред БНР. Предстои още един разговор с издателите, за да се изчистят притеснителни акценти, факти и отношения, обясни министърът. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG