Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: За Костов, за "Спутник" и за едно оживяло 70-годишно писмо


Писмо от 10.19.1944 г., открито 70 години след написването си, се съхранява в Държавния архив в Плевен. То описва масовите разстрели в района, извършени без съд и присъда в първите месеци на управлението на Отечествения фронт.
Писмо от 10.19.1944 г., открито 70 години след написването си, се съхранява в Държавния архив в Плевен. То описва масовите разстрели в района, извършени без съд и присъда в първите месеци на управлението на Отечествения фронт.

Добро утро,

Ето най-важното, което си струва да знаете до този час:

  • ГЕРБ ще отмени машинното гласуване
  • Изследване посочи подценените партии в България
  • Russia Today и „Спутник“ бяха обявени за дезинформатори в Лондон

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ искат да отменят машинното гласуване още от тази есен. Предложението вече е внесено в парламента. Според него машинното гласуване трябва да отпадне за парламентарните и местни избори, но да се запази за президентските и европейските избори. Става дума за липса на капацитет, воля и способност на ГЕРБ, пише Антоанета Цонева във в. „Сега“. Истинският мотив на управляващите е в това, че машинното гласуване разобличава кражбата на вот, смята Мая Манолова, цитирана в „Офвюз“.

Социолозите системно подценяват три политически партии: „Демократична България“, ДПС и ВМРО. Това пише в доклад на Центъра за анализи и управление на рискове, ръководен от бившия премиер Иван Костов. Има и партии, които са най-редовно надценявани, се казва още в доклада. Такива са „Атака“ и БСП, например.

Междувременно БСП обяви кандидатите си за кметове на 5 района на София.

Военното разузнаване, ЧЕЗ, напрежението с Белград

Какво стои зад историята с военното разузнаване? „Медиапул“ проучва тук възможните отговори на този въпрос. Става дума за обвинението, което Военната прокуратура повдигна срещу шефа на служба „Военна информация“ Пламен Ангелов и неговия предшественик. Обвинението твърди, че те са издали над 500 достъпа до класифицирана информация в нарушение на закона. Министерството на отбраната отрече да има изтичане на държавни тайни от институцията, пише в. „Сега“.

Важна стенограма от среща между ръководството на ЧЕЗ и политици от чешката Пиратска партия. От нея се разбира, че купувачът на активите на ЧЕЗ в България „Еврохолд“ е преговарял за участие в сделката още на предишния етап, когато фирмата „Инерком“ на Гинка Върбакова е била избрана да придобие електроразпределителното дружество.

Напрежението между София и Белград приключи с твърдението на сръбския външен министър Ивица Дачич, че е бил заблуден за думите на премиера Борисов и затова е реагирал остро. „Тази тема е затворена“, казва Дачич, който беше приписал на Бойко Борисов твърдение за Косово, преди да разбере, че е подведен от сръбските медии.

Лондон, Хонконг, Букурещ

В Лондон беше проведена конференция за свободата на словото, до която не бяха допуснати руските медии Russia Today и „Спутник“. Организаторите казаха, че тези медии „играят ключова роля в разпространението на дезинфонрация“.

Властите в Хонконг се предадоха пред продължилите със седмици протести. Проектозаконът, който щеше да позволи да се екстрадират хора в Китай, беше обявен за мъртъв. Протестите нямат водачи, но имат изявени участници. Един от тях е 22-годишният студент Джошуа Уонг, Човек на деня на Свободна Европа.

Несравнимо по-малобройни протести протичат в румънската столица Букурещ, но влиянието им върху решенията на управляващите не е по-малко. Става дума за протестите на актьори и директори на музеи и театри във връзка с предстоящите съкращения в бюджета за култура.

И една препоръка

Писмо, написано на 10 октомври 1944 г., вижда бял свят цели 70 години по-късно, за да разкаже за съдбата на автора си – човек, смятан за безследно изчезнал точно тогава в района на Плевен. Писмото, прочетено от Ивайло Везенков, описва масови убийства, извършени месец след преврата. Историята е съвсем накратко разказана и в това видео.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG