Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Прокуратурата ни пази от терористи, а Брюксел - от мръсния въздух


Протестът срещу номинацията на Иван Гешев не мина и без малоброен контрапротест
Протестът срещу номинацията на Иван Гешев не мина и без малоброен контрапротест

Добро утро. Най-важното днес:

- Мръсния въздух

- Протестите и Иван Гешев

- Бутафорната борба с чумата

Европейската комисия подаде иск пред Съда на ЕС срещу българското правителство заради липсата на достатъчно мерки да опази българските граждани от мръсния въздух. Става дума за систематично превишаване на пределните норми на серен диоксид от 2007 г. насам в югоизточна България, където се намират четирите най-големи ТЕЦ - „Марица Изток” и „Брикел”.

НАП създаде обещаната възможност за проверка дали има изтичане на вашите лични данни. Ако имате български мобилен телефонен номер, ще получите съобщение: “ИМА неправомерно разкрити лични данни”. И нищо друго.

Прокуратурата официално обяви, че обвинява трима души от фирма “ТАД груп” в тероризъм, защото киберпрестъплението “е извършено с цел да създаде смут и страх в населението”. Освен Кристиян Бойков, обвинени са още собственикът Иван Тодоров и търговският директор Георги Янев за това, че са подбудили 20-годишния компютърен специалист да извърши престъплението.

Иван Гешев и протести

Няколкостотин души протестираха срещу предложението Иван Гешев да бъде избран за главен прокурор. “Приключи ли съдебната власт, вече нямаме нищо”, казва един от протестиращите в репортажа на Ивайло Везенков. Тук може да видите видео от протеста и да чуете думите на някои от участниците. Имаше, разбира се, и контрапротест от няколко души.

Според съпругата на председателя на Върховния касационен съд, Лозан Панов, полицаи са записвали данни на протестиращи пред ВСС. Елисавета Панова изпрати открито писмо до Бойко Борисов, което започва така: „Обръща се към Вас една „хулиганка“, според Вас и обслужващата Ви пропагандна машина”.

В това време Камарата на следователите и Прокурорската колегия на ВСС излязоха с декларации в подкрепа на Иван Гешев. Лично главният прокурор Сотир Цацаров определи протеста като “опит за целенасочена политическа намеса”.

Собственикът на "Софарма" Огнян Донев осъди окончателно прокуратурата заради разследването за пране на пари срещу него, по което беше обвиняем от 2011 до 2013 г. Сашо Дончев пък осъди Делян Пеевски за клевета, защото използваше обвиненията, за да твърди, че Дончев, Огнян Донев и Иво Прокопиев “са ограбили страната”.

“Патриоти”, пирамиди и Фон дер Лайен

Продължава разпадът на коалицията “Обединени патриоти”. Снощи Волен Сидеров, Павел Шопов и Десислав Чуколов бяха изключени от парламентарната група. Какво следва от това за стабилността на правителството? Полина Паунова потърси и намери отговора за вас.

Не му върви и на друго начинание с патриотичен етикет. Комисията за финансов надзор е сезирала прокуратурата за “Исторически парк” заради странности при финансирането на проекта. Някои издания използват и думата “пирамида”.

Купът с радикални идеи за бъдещето на Европейския съюз на бюрото на Урсула фон дер Лайен расте, докато тя обикаля европейските столици, за да чуе очакванията на националните правителства. Йовка Димитрова определя някои от идеите за революционни.

И две препоръки

Не пропускайте разследването на Генка Шикерова “Борбата с чумата - бутафория за милиони”, публикувано в “Сега”. Става дума за много пари, съмнения за корупция и опасност от изчезване на цялото свиневъдство в България. Генка Шикерова работи отдавна по това разследване, което не бе допуснато до екрана на Нова телевизия, но пък Нова телевизия освободи Генка.

“Преди повече от четиристотин години Мигел де Сервантес е казал, че който иска да забогатее за една година, на шестия месец го обесват. Днес това важи за българските хотелиери, ресторантьори и концесионери по морето…”, пише Михаил Вешим в “Стършел”. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG