Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: F-16 идват, чумата остава. Методи Лалов (може да) е кандидат-кмет


Методи Лалов каза, че може да се кандидатира за кмет на София, но не спомена от коя политическа сила.
Методи Лалов каза, че може да се кандидатира за кмет на София, но не спомена от коя политическа сила.

Добро утро. Най-важното днес:

- Гешев и приятелите му

- F-16 и Русия

- Упоритата чума

Единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев е в приятелски отношения със съдружник на основния свидетел по делото срещу бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева – Александър Ваклин. Твърдението се съдръжа в постановление, с което Апелативната специализирана прокуратура отказва да образува разследване по сигнал на гражданско движение “Боец”. Това пък е важно, защото именно Гешев ръководеше показната акция по задържането на Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, продължила над 7 часа в центъра на София.

Бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов обяви, че не изключва възможността да се кандидатира за кмет на София. Преди седмица Лалов подаде оставка пред ВСС, защото “честта и достойнството не му позволяват да наблюдава как съдебната власт прави поредната крачка към своята гибел" - ставаше дума за кандиадтурата на Гешев.

Военна модернизация

Министерството на отбраната е поканило четири фирми да подготвят оферти за доставка на 150 броя бойни машини на пехотата за близо 1,5 млрд. лв. Поканените са ARTEC GmbH (Германия), Patria (Финландия), NEXTER Group (Франция) и General Dynamics Land System – MOWAG (Швейцария).

Прави впечатление, че сред избраните няма американска фирма, каквато спечели най-голямата досега поръчка за модернизация на армията ни. До дни страната ни трябва да преведе 1,256 млрд. долара по сметка на Федералния резерв за 8 самолета F-16 Block 70. Така България “ще намали зависимостта от руски военни съоръжения”, коментира Джъстин Фридман, управляващ посолството на САЩ в момента.

Чумата и властта

Първи случай на Африканска чума по свинете е регистриран в Югозападна България. Стопанствата могат да бъдат възстановени поне 6 месеца след последния случай на обявяване на огнище. Експерти прогнозират чумата да не бъде овладяна и през следващата година.

“Това лято на министър-председателя му се струпаха много главоболия, с които вече явно хич не му се занимава. За известно време даже изглеждаше, че се е укрил. Но няма как - накрая всичко опира до него. Та се наложи да иде лично в Пазарджик, за да увещава собствениците на прасета да си ги изколят”, пише Ясен Бояджиев в “Дойче веле” и прогнозира, че Бойко Борисов няма да се измъкне и от темата за избор на нов главен прокурор.

Турция и Русия

Какво се случва с властта на Ердоган в Турция? “След дълги години слухове и намеци най-накрая в управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) настъпи разцепление. Един по един опонентите на президента Тайип Ердоган започнаха да напускат”, обяснява Димитър Бечев специално за Свободна Европа.

Прокуратурата в Москва поиска от съда да лиши от родителски права семейство, което отишло на протестите с малкото си момченце. Според обвинеинето, по време на неразрешения митинг родителите го предали на друг човек, "което подложило на опасност здравето и живота на момчето”.

И две препоръки

Не пропускайте разказа на художника Теодор Ушев за това как се е вдъхновил да направи филм по “Физика на тъгата“ на Георги Господинов. 27-минутният анимационен филм ще бъде показан премиерно на Международния филмов фестивал в Торонто през септември.

Знаете ли, че рибите погрешка поемат микропластмаси, които са попаднали в морето заради човека? После тези микропластмаси попадат в много храни, предназначени отново за хората. Запознайте се с Фион Ферейра от Ирландия, който спечели награда с проекта са за премахване на тези частици от водата. Той е човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG