Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Това не искаха да го видим на ТВ екрана. “Струма” е към края си


Генка Шикерова
Генка Шикерова

Добро утро. Най-важното днес:

- Разследването на Генка Шикерова

- Борисов обещава субсидии на “Фолксваген”

- Арести в Москва, пожари в Сибир

Генка Шикерова публикува разследването си за Българската агенция по безопасност на храните, което Нова телевизия не искаше да излъчи. По-късно Шикерова бе уволнена заедно с друга разследваща журналистка - Миролюба Бенатова. С помощта на Антикорупционен фонд Шикерова разкрива как държавата плаща милиони на едни и същи фирми за инсталации за унищожаване на животни, а умъртвените заради чумата прасета масово се заравят в земята и това увеличава още повече риска за хора и животни.

България е поискала от Европейската комисия 11 млн. евро, за да компенсира свинекомплекси, където вече са унищожени огнища на Африканска чума по свинете. Почти 3 млн. евро вече са отпуснати, но те са само за ново лабораторно оборудване.

Нуждаещите се българи отново остават без достъп до белодробни трансплантации. Клиниката във Виена, с която страната ни има договор за такива трансплантации, спира да работи с чужденци заради липса на капацитет и недостиг на донори. Така малко след добрата новина, че след двегодишно прекъсване млада българка получи трансплантация на бял дроб във Виена, стана ясно, че чакащите след нея 18 души няма да имат този шанс.

Коли и пътища

България все още участва в съревнованието за новия завод на "Фолксваген" в Източна Европа и решението за неговата локация все още не е взето, съобщи германският вестник “Ханделсблат”. Цитиран е и Бойко Борисов, който обещава “възможно най-голямо държавно подпомагане, спазвайки законодателството на ЕС“.

Правителството се ангажира да осигури над 740 млн. лева за последния участък от магистрала “Струма”. Парите са за нов обходен път на Кресна, който е за пътуващите към София, както и за рехабилитация на сега съществуващия път през дефилето, по което ще се прехвърли трафикът към Кулата. Планът е работата да приключи преди 2023 г.

Подкрепа за Гешев, апартамент за жена му

Продължават да пристигат писма от прокуратури от цялата страна в подкрепа на единствения кандидат за главен прокурор, Иван Гешев. Какво значение обаче има това единодушие за избора му? Никакво. Борис Митов обяснява защо ситуацията изобщо не може да бъде приравнявана към съдийското самоуправление.

Фирма на Александър Ваклин е строила сградата, в която жената, с която съжителства Гешев, е купила апартамент на цена дори под данъчната оценка, съобщи “Биволъ”. Ваклин е основен свидетел по делото срещу бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка, чийто показен арест бе ръководен именно от Иван Гешев.

Украйна и Русия

Напрежението в източна Украйна отново ескалира след убийството на четирима украински войници. Президентът Володимир Зеленски е помолил Владимир Путин “да повлияе” на проуските сепаратисти в Донбас.

В самата Русия също има напрежение. След масовите арести на протестиращи в Москва, проправителствените медии започнаха да обвиняват чуждестранни медии и дипломати за организиране на демонстрациите. Маниер, който ни е твърде познат.

И две препоръки

Той е на 20 години. В началото на месеца е арестуван от московските власти, само заради онлайн призивите му хората да се включат в протестите срещу Путин. Егор Жуков е Човек на деня на Свободна Европа.

Не пропускайте да прочетете и какво се случва в Сибир, където горските пожари се разрастват и вече са почти колкото половин България. Можеха ли властите да реагират по-рано? Ивайло Везенков събра отговори на този и други въпроси. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG