Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Властта освобождава място за АЕЦ “Белене”, а БНТ спира “Стани богат”


Борисов се ръкува с Бердимухамедов пред погледа на Дмитрий Медведев
Борисов се ръкува с Бердимухамедов пред погледа на Дмитрий Медведев

Добро утро. Най-важното днес:

- Отново АЕЦ “Белене”

- F-16 вече са платени

- Тефлонов ли е Путин?

Бойко Борисов се върна от Туркменистан, а снимката му с президента на страната, Гурбангули Бердимухамедов, бе първата поява на наследника на Туркменбаши от месец насам на фона на слухове, че е мъртъв, а властта крие това от гражданите.

В Туркменистан Борисов се срещна и с премиера на Русия Дмитрий Медведев, с когото е обсъдил АЕЦ “Белене”. Правителството приема предложения за изграждането на централата до 19 август, очаква се “Росатом” да участва. "В региона ще възникне необходимост от производствени мощности, които да генерират чиста електроенергия на достъпни цени, отчитайки все по-амбициозните цели за намаляване нивата на вредни емисии… В този смисъл АЕЦ "Белене" може да се превърне именно в такъв електроизточник за региона", е заявил Борисов.

“Енергетиката, както изглежда, нарочно е тласкана към закриване. В интерес на малцина деятели, които с голямо желание прокарват проекти на държавни компании от Руската федерация”, пише Красен Станчев в анализ за Свободна Европа и описва сценария, при който България ще трябва да избира кои ТЕЦ да затвори, за да се освободи място за АЕЦ “Белене”.

И още един пример за реалността в енергетиката - държавната “Булгаргаз” заведе иск срещу общинската “Топлофикация София” за 35 млн. лева. Общо задълженията на фирмата за доставки на газ са над 100 млн. лв. Всички дългове на софийското парно пък вече надхвърлиха 800 млн. лв, припомня “Медиапул”.

София, Барселона и F-16

Какво е общото между Йорданка Фандъкова, Мая Манолова, Методи Лалов, Борислав Игнатов и Борис Бонев? Разликата е, че не всички си признават, че ще се кандидатират за кмет на София на 27 октомври. Полина Паунова прави преглед на разположението на силите към момента.

Софийският градски съд прекрати делото за клевета, заведено от бизнесмена Иван Саздов срещу евродепутата от БСП Елена Йончева. Причината е, че жалбоподателят не е внесъл държавна такса от 40 хил. лева - 4% от претендираните 1 млн. лева. Саздов искаше да съди Йончева заради нейни изявления за “онази къща в Барселона”.

Българското правителство обаче е внесло цялата сума от 1,256 милиарда долара за осем изтребителя F-16. Министерството на отбраната съобщи, че още миналия четвъртък е превело парите на американската Агенция за подпомагане в областта на сигурността. С това историята приключва. Самолетите се чакат през 2023 г.

По повод 20-тата годишнина от идването на Владимир Путин на власт, Тони Весоловски и Робърт Колсън от Радио Свободна Европа правят кратък и неизчерпателен списък със скандалите, които съпътстват руския президент. Всеки от тези случаи е достаъчен, за да предизвика политическата смърт на лидер на някоя друга държава, но не и на “тефлоновия” Путин.

БНТ съобщи, че няма повече да снима “Стани богат”, ще бъдат излъчени само вече заснетите епизоди. Още при изслушването му пред СЕМ Емил Кошлуков обяви, че ако бъде избран за генерален директор, то предаването слиза от ефир, припомня Клуб Z.

И две препоръки

Чий е Никола Тесла? Сърбия и Хърватия влязоха в остър спор за това. “Площад Славейков” припомня негови думи от 1936 г.: „Аз съм еднакво горд както със сръбския си произход, така и с хърватската си родина. Да живеят всички югославяни!”.

"Прибирам се към 15.00 часа от училище и веднага започвам да тренирам. Обикновено по 5 часа на ден. Тренировките ми се провеждат по Skype, тъй като треньорите ми са далеч от мен”. Думите са на 16-годишната българска шампионка по шахмат Нургюл Салимова. Тя е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG