Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Кирилов и Рашидов на борба с фалшивите новини. И невидим Ковачки


Данаил Кирилов и Вежди Рашидов преди да започнат борбата с фалшивите новини.
Данаил Кирилов и Вежди Рашидов преди да започнат борбата с фалшивите новини.

Добро утро. Най-важното днес:

- Русия и Китай искат АЕЦ “Белене”

- КЗК не вижда Христо Ковачки

- Италия в правителствена криза

Прогнозите бяха потвърдени - без западен стратегически инвеститор за АЕЦ “Белене” и със заявки от държавните ядрени компании на Русия и Китай. Теменужка Петкова обяви имената на седемте кандидати, както и на още няколко фирми с интерес да доставят оборудване или да изкупуват ток от бъдещата централа.

Има и български фирми - колегите от Клуб Z разказват малко повече за всяка от тях. За някои е използван изразът “свързвани с Христо Ковачки” - т.е. знаем, че фирмите са на едикой си, но пък на хартия не са негови. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) има правомощия да доказва подобни скрити връзки, но в случая с Ковачки е отказала да започне разследване за манипулиране на борсовия пазар на ток. Сигналът е подаден от четирите най-големи работодателски организации, които обявиха в писмо: "Абсурдно е, че всички в България отлично разпознават приложената елементарна схема с подставени лица, зад които според редица публикации в медиите стои преимуществено г-н Христо Ковачки, а единствено КЗК не е в състояние да го направи".

И докато сме на ядрена тема - четири от шестте станции за измерване на нивото на радиация в Русия са спрели да предават данни за различен период от време след експлозията край Северодвинск. Това предизвика подозрения, че Русия е въздействала на станциите, за да скрие възможно най-много детайли за инцидента.

Държавни мъже и жени

Марияна Николова оглави Съвета по киберсигурност на република България. Тя е от квотата на НФСБ. Вицепремиерката отговаря за икономическата и демографската политика и наследи на този пост принудения да подаде оставка Валери Симеонов.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов се е срещнал с председателя на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов. Пресцентърът на министерството разпространи снимка с кратък текст - двамата са обсъдили борбата с трафика на културни ценности, с фалшифицирането на произведения на изкуството и… с “фалшивите новини“. Не разбираме какво означават кавичките, но разбираме, че двамата са се разбрали да има работни групи.

Вероятно зает с подобни инициативи, Данаил Кирилов не намира време да отговори на въпроси за уволнението на бившия директор на затворите, т.е. на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”. А основният въпрос е един - има ли връзка между това уволнение и прекратена поръчка за над 34 млн. лева за снабдяване с храна. Борис Митов разказва тази история.

Не пропускайте анализа на Владимир Шопов специално за Свободна Европа за шансовете на Мая Манолова на изборите за кмет на София. “Пред нас е завършеният образ на една жена от народа”, която обаче “има политическа история в излишък”, пише Шопов.

Не към кметски, а към парламентарни избори отива Италия. Премиерът Джузепе Конте подаде оставка. Кризата започна преди седмица, когато лидерът на “Лига” и вицепремиер Матео Салвини обяви, че коалицията с “Пет звезди” е изчерпана.

И две препоръки

Ако все още не сте разбрали защо българи във Валенсия се готвят да протестират срещу назначението на Пламен Георгиев за консул, тук може да гледате кратко видео, което обяснява всичко. Може и да го споделите.

Той е решил на всеки няколко месеца да посещава различна държава от Пътя на коприната, да открива нейните съвеременни артисти и да ги показва на публиката в България. Той е българо-иракчанин, казва се Дорейд Ал Хафид и е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG