Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Прокуратурата увеличава списъка с “лоши” медии. А ние ще платим 4 млн. лв.


В продължение на няколко часа служителите на БНТ бяха извън сградата, а районът бе отцепен.
В продължение на няколко часа служителите на БНТ бяха извън сградата, а районът бе отцепен.

Добро утро. Най-важното днес:

- НАП и глобата

- Борисов и МВР

- Прокуратурата и медиите

НАП ще бъде глобена с над 4 млн. лева заради това, че е допуснала изтичането на данните на почти 5 милиона българи. Комисията за защита на личните данни е получила и жалби от граждани. Трима служители на “ТАД груп” вече са обвиняеми за кибер атаката, довела до изтичането на данните. Нали не е необходимо да питаме откъде точно НАП ще вземе парите, за да плати глобата?

Вчера беше ден за телефонен тероризъм. БНТ бе евакуирана след получен сигнал за бомба. По същото време сигнали са получени и на летищата в Пловдив, Варна и Бургас и още няколко редакции. Имейлът е завършвал с думите “Честит полет”. Добрата новина е, че сигналите са фалшиви.

МВР, прокуратурата и НСО

Бойко Борисов е получавал от МВР информация и е давал нареждания, дори когато не е бил премиер. Това излиза от отговори от негово име, изпратени от Министерския съвет. Така въпросът дали един обикновен гражданин може да нарежда на МВР вече има отговор - може, ако се казва Бойко Борисов.

Прокуратурата отново публикува позиция срещу медия. Този път колегите от “Медиапул” са обвинени във “вандалски акт”. Повод е статията “Прокуратурата вече хвърля в ареста за драскане върху некролог”, която прави паралел между различните реакции на държавното обвинение в случаи, които си приличат.

Президентът Румен Радев е освободил от поста му началника на Националната служба за охрана (НСО) генерал-майор Данчо Дяков. Няма обявени мотиви. Дяков зае поста през март 2018 г., а преди това бе съветник на Радев по военната сигурност.

Румъния, САЩ, Венецуела и Италия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подкрепи румънския си колега Клаус Йоханис преди предстоящите президентски избори в Румъния на 10 ноември. Двамата се срещнаха във Вашингтон. Йоханис е известен критик на правителството заради натиска над съдебната система и уволнението на специалния прокурор Лаура Кьовеши.

По-късно Тръмп информира чрез Туитър, че отменя посещението си в Дания, защото премиерката Мете Фредериксен не проявява интерес към офертата на Тръмп за покупка на Гренландия. Тръмп обаче имаше и друга задача в Дания, свързана с усилията му за спиране на “Северен поток 2”.

В това време президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че преговаря със САЩ. От Вашингтон също потвърдиха това. Нали не сте забравили, че преди повече от 6 месеца редица държави, сред които САЩ и България, признаха Хуан Гуайдо, а не Мадуро, за легитимен държавен глава на Венецуела.

Не е новина, че Италия отново е в правителствена криза. Новината е, че Матео Салвини може да се окаже в непредвидена ситуация и да не стане толкова бързо премиер, колкото му се иска. Елица Симеонова обяснява защо.

И две препоръки

Кои са най-добрите училища в България? Колегите от “Дневник” са използвали резултатите от задължителния за всички ученици зрелостен изпит по български език и литература и са направили класация на първите 100 училища в страната. Обещават да публикуват и класацията според изпита по математика.

“Този август ще преплувам Ламанша”, обяви Александър Попов в интернет и в 2 часа през нощта на 21 август се впусна в предизвикателството. След 13 часа плуване той стигна до френския бряг. Александър Попов е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG