Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Всички сочат Христо Ковачки, никой обаче не го вижда


Христо Ковачки
Христо Ковачки

Добро утро. Най-важното днес:

- Ковачки от Сейшелите

- Пари за фирми около ДПС

- Хакерите и Марияна Николова

“В България има един човек, който в продължение на две години стъпка по стъпка успя да монополизира целия пазар на електричество". Думите са на зам.-председателя на БСП Кирил Добрев, а визираният човек е Христо Ковачки. Социалистите сезираха прокуратурата за монопол в търговията на ток, довел до изключително високи цени. Четирите работодателски организациии поискаха от КЗК да разкрие този монопол, но комисията се оправда, че фирмите “не са на Ковачки, а на различни лица, стоящи зад сейшелски офшорки”.

Президентът Румен Радев призова “държавните институции да проучат много внимателно самите инвеститори” за АЕЦ “Белене”. Според него наличието на толкова много кандидати е положителен знак и показва, че централата е необходима”.

Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Николай, Евгения и Мария Баневи, съобщава “Дневник”. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група, за данъчни престъпления, изпиране на пари, както и за незаконно притежание на оръжие.

Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) е сключила договор на стойност 9 млн. лева с фирма, чийто собственик и управител са племенник и брат на бившия депутат от ДПС Илия Илиев. Добре е да се знае, че същият Илиев има двугодишна условна присъда и пет години изпитателен срок за източване на над 3 млн. лева от поръчки от същата НКЖИ.

Три дами

Кристалина Георгиева вече е на една крачка от поста управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ). Българката е номинирана за поста от Европейския съюз. Изпълнителният съвет на фонда е препоръчал да отпадне възрастовата граница от 65 г. за поста, което отваря вратите пред 66-годишната българка. Изборът е най-късно на 4 октомври.

България е поискала ресор “Земеделие” в новата европейска комисия на Урсула фон дер Лайен, съобщи “Политико”. Българският кандидат за комисар отново е Мария Габриел.

Сега за друга българка - вицепремиерката Марияна Николова, която е председател на Съвета по киберсигурност към Министерския съвет. Борис Митов реши да подложи на проверка някои от твърденията, които тя изказа публично пред Нова телевизия. Открихме много несъответствия и картината заприлича на онзи стар виц: “Не били компютри, а компоти…”.

Русия и Северна Македония

Връщането на Русия в групата на страните от Г-7 без разрешаване на кризата в Украйна ще бъде „стратегическа грешка“ и би било проява на „слабост“, обяви Еманюел Макрон. Подобна позиция изразиха още Ангела Меркел и Борис Джонсън и така попариха надеждите на Путин след изявлението на Доналд Тръмп, че мястото на Русия е в Г-8.

В самата Русия прокуратурата в Перм повдигна обвинения срещу членове на група, която е провеждала възпоменателна експедиция за жертвите на режима на Йосиф Сталин. Хората са разчиствали засегнато от буря гробище. На другия ден получили обвинения в незаконна сеч.

А в Северна Македония специалният прокурор Катица Янева бе арестувана по подозрения в злоупотреба със служебно положение. Разследването е част от скандала “Рекет”, свързан с изнудването на бизнесмена Орче Камчев от страна на други двама бизнесмени - Боян Йовановски и Зоран Милевски.

И две препоръки

В София вече може да се движите с електрически тротинетки под наем. Световноизвестната компания “Лайм” от вчера е на българския пазар. Новината обаче не е само добра, не по-малко са притесненията. Ивайло Везенков ги припомня.

Изпити, матури, кандидатстване, подготовка за бала. Последните месеци в гимназията са стресиращи за учениците. Заедно с приятели, Алекс Цветанов създаде платформа, която помага на младите хора да започнат стаж и да си намерят подходяща професия. Алекс е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG