Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Важен сигнал за всички магистрати под натиск." Кьовеши се доближава до поста главен прокурор на ЕС


Лаура Кьовеши
Лаура Кьовеши

Евентуалният избор на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор ще има огромно символично значение за борбата срещу корупцията в Румъния, но и в целия регион на Централна и Източна Европа. Това коментира евродепутатът от румънската опозиционна Националлиберална партия Зигфрид Мурешан в навечерието на избора на ръководител на институцията, която ще може да разследва случаи на корупция, пране на пари, данъчни измами и други престъпления, нанесли щети на бюджета на ЕС за над 10 хил. евро.

„Ще бъде особено важно за всички прокурори, за всички съдии в нашите страни, които се борят с корупцията и измамите. Ще бъде значим сигнал на подкрепа за всички прокурори и съдии, които са атакувани и поставени под политически натиск в различни страни през последните години. Ще бъде огромна морална подкрепа за тях и знак за признание за работата им на европейско ниво“, каза Мурешан пред Свободна Европа.

Изборът на първия ръководител на европейската прокуратура, отново е на дневен ред след като във вторник бяха възобновени преговорите между Европейския парламент и Съвета на ЕС. Те бяха в задънена улица след като ЕП подкрепи Лаура Кьовеши при вот в две комисии, а Съветът даде подкрепата си за френския прокурор Жан-Франсоа Бонер на тайно гласуване. България също гласува за френския кандидат. Европейският главен прокурор трябва да бъде избран с консенсус между двете институции.

„Престъпниците не харесват успешни прокурори“

По време на целия процес по подбор румънското правителство остро се противопоставя на избора на Кьовеши. Правосъдният министър разпрати писма до всички европейски столици с искане да не я подкрепят. Срещу Кьовеши започна и разследване, по-късно прекратено от местния върховен касационен съд заради липса на доказателства.

Зигрфид Мурешан
Зигрфид Мурешан


„Престъпниците не харесват успешни прокурори“, коментира отношението на правителството на социалдемократите към Кьовеши Мурешан.

„Когато кандидатурата на Лаура Кодруца Кьовеши се появи, правителството, което беше под пълния контрол на председателя на социалитите (Ливиу Драгня – б. р.), осъден престъпник, каза: „Не, не я искаме на тази позиция.“ Това е причината те да ѝ се противопоставят. [...] Това правителство на Румъния се опитва да отслаби върховенството на закона, да отслаби борбата с корупцията, за да гарантира, че осъдените политици от собствените му редици няма да отидат в затвора“, коментира Зигфрид Мурешан пред Свободна Европа.

Според опозиционния евродепутат обаче Брюксел гледа с недоверие на румънското правителство и затова противопоставянето му няма да постигне успех. „Те няма да спечелят нищо. Напротив, когато престъпници се противопоставят на работата ви като прокурор, това е потвърждение за всички, че си вършите добре работата.“

Шансовете на Кьовеши растат

Според Мурешан шансовете на Лаура Кьовеши да оглави еврпейската прокуратура растат. Причината е, че в разпределението на висшите постове в ЕС след изборите през май страните от Централна и Източна Европа не са равномерно представени.

Кои са кандидатите?

Двамата кандидати, останали в надпреварата за европейски главен прокурор, са Лаура Кьовеши и Жан-Франсоа Бонер.

Кьовеши оглавява Националната дирекция за борба с корупцията на Румъния в периода 2013 – 2018 г., когато беше отстранена от управляващите. Преди това тя е работила като главен прокурор на Румъния в продължение на шест години.

Кьовеши постига забележителни резултати в борбата с корупцията, отбелязват редица международни организции. Повигнати са обвинения на над 1000 души на публични длъжности всяка година включително 14 бивши министри, 39 депутати, четирима сенатори, един евродепутат и 237 кметове. В над 90% от случаите се е стигало до осъдителна присъда.

Жан-Франсоа Бонер също има дълъг стаж като прокурор на ръководни длъжности. През последните години той ръководи държавното обвинение в Руан и Реймс. Има опит и в международното право, сочи биографичната му справка. Бонер работи като френски пратеник в Германия, където следи за изпълнението на актове на френски съдилища.

Между 2003 и 2007 г. работи в Евроджъст – орган на ЕС за съдебно сътрудничество, който координира държавните органи за разследване и съдебно преследване в случаи на тежки престъпления с международен елемент (най-често трафик на наркотици и хора, пране на пари и киберпрестъпления).


„В Съвета френският кандидат получи подкрепа преди европейските избори, но виждаме, че тази подкрепа намалява поради две причини. На първо място, Франция получи позицията председател на Европейската централна банка (Кристин Лагард – б.р.). [...] На второ място, има общо разбиране, че кандидати от Централна и Източна Европа не получиха много ръководни позиции на европейско ниво. Има консенсус да се предпочитат добри кандидатури, когато има такива, от Централна и Източна Европа“, каза той.

Няколко държави, сред които Франция и България, изразиха през изминалите месеци готовност да променят позицията си и да застанат зад Лаура Кьовеши. Дали това ще се случи вероятно ще стане ясно след тайно гласуване в Комитета на постоянните представители на страните членки в ЕС (Корепер II) в четвъртък по обяд. Ако се обединят около кандидатурата на Кьовеши, това ще направи избирането ѝ сигурно. Следващата среща между преговарящите от двете институции е насрочена за 24 септември.

Европейският парламент застава твърдо зад кандидатурата на Кьовеши, стана ясно от думите на Мурешан. Тя беше избрана за фаворит на институцията след процедура, която депутатът определи като „напълно прозрачна“. Тя беше одобрена от комисия от експерти, а след това и от евродепутатите в комисиите по граждански права и по бюджетен контрол след публично изслушване на най-високо оценените от експертите трима кандидати. „Има общо разбиране, че румънският кандидат е най-подходящият кандидат заради работата ѝ в борбата с измамите, понякога под огромен обществен натиск, огромен натиск от престъпници и огромен натиск от политици“, коментира Мурешан. „Тя свърши отлична работа в Румъния и затова аз мисля, че тя е много подходяща да води тази институция.“

Подкрепата на Европейския парламент беше потвърдена и от един от тримата преговаящи от институцията Хуан Фернандо Лопес Агилар (С&Д/Испания), председател на комисията по граждански свободи в ЕП. „Разбира се, ние уважаваме правилата, които гласят, че трябва да имаме консенсус. Но призоваваме Съвета да се присъедини към позицията на ЕП в подкрепа на кандидатурата на г-жа Кьовеши“, каза той пред кореспондента на Радио Свободна Европа в Брюксел.

От страна на Съвета на ЕС преговорите се водят от Финландия, която е ротационен председател. „Първата среща от преговорите протече в позитивен дух. И двете страни са готови да работят конструктивно, за да гарантират, че европейската прокуратура ще започне да работи навреме. Двата екипа смятат, че и Бонер, и Кьовеши са компетентни кандидати“, каза говорителят на финландското председателство Марко Руонала пред кореспондента на Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG