Връзки за достъпност

Извънредни новини

СЕМ наложи две глоби на БНР за общо 27 000 лева


Генералният директор на БНР Светослав Костов
Генералният директор на БНР Светослав Костов

Съветът за електронни медии (СЕМ) наложи в сряда на Българското национално радио (БНР) две санцкии в размер на 27 000 лева. Първата глоба е в размер на 7000 лева заради нарушаване на индивидуалната лицензия, а втората - 20 000 лева за неспазване на принципа за гарантиране на правото на информация.

На извънредно заседание в края на миналата седмица от СЕМ дадоха срок от 7 дни на генералния директор на БНР Светослав Костов да подаде оставка като бе обявено, че в противен случай от регулатора ще внесат проект за предсрочното прекратяване на мандата му. Още в същия ден Костов заяви, че няма да подаде оставка и приема за сведение решението на СЕМ.

Както Свободна Европа писа във вторник, наложените две глоби на националното радио могат да послужат като основание на СЕМ за гласуването на оставката на Костов.

До събитията в националното радио се стигна, след като в средата на септември журналистът с ресор "съдебна система" и водеща на сутрешния блок на медията Силвия Великова бе свалена от ефир. По нейните думи причината е било критичното ѝ отношение към кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. В същия ден тогавашният директор на програма "Хоризонт" Ивайло Савов бе пенсиониран, а временно изпълняващ длъжността му стана Николай Кръстев, който извади Великова от графина с водещи.

На следващият ден за пръв път в историята на БНР програма "Хоризонт" спря излъчването си на територията на цялата страна за повече от 5 часа. Само няколко часа по-късно пред сградата на медията се проведе протест, а Николай Кръстев подаде оставка.

От ръководството на БНР няколко пъти промениха версията си за случилото се и причините за заглъхването на "Хоризонт", а прокуратурата назначи проверка, според която единственият виновен за случая се оказа техническият директор. В следващите дни бивши и настоящи служители разказаха и за оказван върху самия Костов натиск, на който те са били свидетели.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG