Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Светлини по "Витошка". Кой лъже за "взимането" на децата?


Протест пред Съдебната палата, София, 8 октомври 2019 г.

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Кабинетът отхвърля слуховете за "отнемане на деца"
  • Икономиката се забавя навсякъде, предупреди МВФ

Във вторник вечерта редколегията на програма "Христо Ботев" на БНР поиска оставката на генералния директор Светослав Костов. В писмо до СЕМ журналистите казват, че това е "единственият логичен ход, с който да започне нормализирането на работния климат". Днес предстои заседание на СЕМ, който беше призовал Костов да си подаде оставката и беше изразил готовност в противен случай да го уволни.

Слухът за "взимането на децата"

Кой подлуди хората, че ще им вземат децата? Ивайло Везенков търси отговор на този въпрос, след като няколко училища в страната бяха буквално опразнени от родители, повярвали на слуха, че "държавата" ще им вземе децата. Така поне стана в ромските махали на Сливен, Ямбол и Карнобат – хората буквално са тичали, за да си изведат децата от училището, разказват очевидци. Това с взимането на децата е лъжа, няма такъв план, нито има такъв документ, каза премиерът Борисов във вторник. Той посочи две групи разпространители на лъжата: пасторите и партиите. Опита се да успокои обстановката, но изглежда е пропуснал няколко месеца, защото паниката възникна още през зимата. Но тогава кабинетът мълчеше.

Прокуратурата като арбитър на мач. Джок Полфрийман

Прокурорът е като арбитър, станал е "толкова важен, че да може и да решава мачовете като във футбола..." Това е начинът, по който премиерът Борисов обрисува ролята на главния прокурор в политическия живот на страната. Това стана в предаването "Тази сутрин" на бТВ. Борис Митов обяснява какво значи това. И каква огромна власт е придобил човекът, заемащ поста на главния прокурор.

В София снощи имаше протест срещу избирането на Иван Гешев за главен прокурор, организиран от "Правосъдие за всеки". Протестиращите се събраха пред Съдебната палата в София с всевъзможни светлини в ръка, идващи от телефони, запалки, фенери, свещи и дори истински лампи с абажури. Те призоваха за повече светлина в мрака и прозрачен избор на главния обвинител.

Главният прокурор се срещна с временно управляващия посолството на Австралия в Гърция Джон Филип. Казал му е, че прокуратурата не действа под политическо влияние по случая с Джок Полфрийман – австралиецът, който беше осъден на 20 години затвор, но беше освободен предсрочно след 13-ата излежана година.

Междувременно стана ясно, че Полфрийман вече има паспорт, но той няма да го получи, докато не приключи съдебното дело за неговото предсрочно освобождаване.

Кристалина Георгиева, медицинските сестри, бежанските центрове

Икономиката се забавя навсякъде, а 2019 ще е най-слабата година от десетилетие, казва изпълнителната директорка на МВФ Кристалина Георгиева. Според нея основна причина за това са търговските конфликти в света, които към края на 2019 г. ще струват поне 700 млрд долара.

Медицинските сестри не искат просто пари, пише Надежда Цекулова след като стана ясно, че правителството е орязало от 50 на 6 милиона парите, обещани за заплати. Липсва регламент, който да определи от колко медицински специалисти има нужда държавата и какви резултати трябва да имат грижите на пациентите.

Важно решение на съда в Страсбург: журналистите имат право да влизат в бежанските центрове, за да снимат и пишат. Решението беше взето по дело, заведено срещу Унгария.

И няколко препоръки

Наслушали сме се на истории за изоставени и обезлюдени села. Тук обаче пишем за една учителка в Сибир, която остава в опразнено училище накрай света, за да учи единствения си останал ученик.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Facebook форум

Най-ново видео

Защо на украинските войници им трябват западни танкове
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:41 0:00
XS
SM
MD
LG