Връзки за достъпност

Извънредни новини

Редколегията на "Христо Ботев" също поиска оставката на Светослав Костов


Светослав Костов
Светослав Костов

Редколегията на програма "Христо Ботев" на БНР се присъедини към искането на колегите си от програма "Хоризонт" и безпрецедентната обща позиция на кореспондентите на радиото от страната за оставка на генералния директор Светослав Костов.

Това става ясно от становище, прието с пет гласа "за" и двама въздържали се, което е изпратено във вторник на Съвета за електронни медии (СЕМ). Междувременно медийният регулатор стартира процедура по освобождаването на Костов в сряда с три гласа "за" и два "въздържал се".

"Поддържането на високо качество става все по-трудноосъществимо, а свободното упражняване на дейността ни все по-негарантирано"

"Изразяваме категоричното си несъгласие с твърденията за противопоставяне между "Хоризонт" и "Христо Ботев". Добре известно е, че в момента програма "Хоризонт" е в управленска криза, но същевременно програма "Христо Ботев" е в още по-незавидно положение, тъй като освен управленска криза, преживява и системно неглижиране години наред. На практика проблемите на БНР вследствие на лошо управление засягат всички звена, пряко заети в създаването на радиопродукция. Като резултат поддържането на високо качество става все по-трудноосъществимо, а свободното упражняване на дейността ни все по-негарантирано", пише в становището на редколегията на "Христо Ботев".

В него се казва още, че макар това положение да "не е от вчера", "след събитията от последните 2-3 седмици е повече от ясно, че настоящото ръководство на БНР няма да реши проблемите му".

"Предсрочното освобождаване на генералния директор е единственият логичен ход"

"Затова предсрочното освобождаване на генералния директор е единственият логичен ход, с който да започне нормализирането на работния климат и възстановяването на обществения престиж на БНР."

До ескалацията на напрежение в националното радио се стигна, след като в средата на септември журналистът с ресор "съдебна система" и водеща на сутрешния блок Силвия Великова бе свалена от ефир. По нейните думи причината е било критичното ѝ отношение към кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. В същия ден тогавашният директор на програма "Хоризонт" Ивайло Савов бе пенсиониран, а временно изпълняващ длъжността му стана Николай Кръстев, който извади Великова от графика с водещи.

На следващият ден за пръв път в историята на БНР програма "Хоризонт" спря излъчването си на територията на цялата страна за повече от 5 часа. Междувременно пред сградата на медията се проведе протест, а Николай Кръстев подаде оставка.

Последва проверка на ДАНС и прокуратурата, която установи, че не е имало профилактика, нито нужда да се прави такава. Редица журналисти от радиото пък излязоха с имената си, за да разкажат при изслушване от СЕМ за оказван върху ръководството натиск, на който са ставали свидетели.

От своя страна медийният регулатор изпрати на прокуратурата сигнал, според който в случая са нарушени два текста от Закона за радиото и телевизията (ЗРТ). Става въпрос за първите две алинеи на чл. 5 от ЗРТ, които гарантират "независимост на доставчиците на медийни услуги и на тяхната дейност от политическа и икономическа намеса", както и че "не се допуска цензурирането на медийни услуги под каквато и да е форма".

Освен това СЕМ поиска оставката на Костов, а той обясни, че приема това "за сведение", давайки да се разбере, че остава на поста си. Последваха две глоби от медийния регулатор срещу БНР за общо 27 000 лева. Едната бе в размер на 7000 лева заради нарушаване на индивидуалната лицензия, а другата – 20 000 лева за неспазване на принципа за гарантиране на правото на информация.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG