Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: "Мутрите" около вота в София. САЩ признава арменския геноцид


На балотажа в неделя софиянците ще избират между Мая Манолова (вляво) и Йорданка Фандъкова.

Добро утро,

Ето най-важното:

  • Замърсяването на въздуха в София беше 4 пъти над нормата
  • Щабът на Манолова обвърза избора на Гешев с купуване на ромски гласове

Замърсяването на въздуха в София вчера беше средно 4 пъти над нормата. Най-тежко беше в "Младост 2", където нормата беше превишена 5 пъти.

Местни избори

"Мутрите от Перник, агитките на футболните хулигани", представители на ъндърграунда" – едни и същи хора са участвали в подкрепата за Гешев и в купуването на гласове в ромските квартали. Това обявиха вчера от екипа на Мая Манолова.

От ГЕРБ отново заговориха за "нов Костинброд", с който, по думите им, предстои, за да се компрометира изборния процес преди втория тур. Думите са на вицепремиера Томислав Дончев. Той казва, че предстоят опити вотът да бъде представен като подменен, корумпиран и купен.

България – Русия

Руският дипломат, който трябваше да напусне България след като беше уличен в шпионаж, е отпътувал с директен полет за Москва. Междувременно друг руски дипломат, който е трябвало да заеме в София поста на аташе по въпросите на отбраната, е получил отрицателно становище от една от институциите, която съгласува издаването на дългосрочни визи за дипломати. Той няма да получи дългосрочна виза за България.

България е разрешила на руски транспортен самолет да прелети над територията й на път за Сърбия. Самолетът е превозвал личен състав, въоръжение и техника, като е преминал през въздушното пространство в съответствие с приложимото за случая българско законодателство, казват от външно министерство.

САЩ, Турция

Америка признава арменския геноцид. Историческото решение беше взето вчера от долната камара на Конгреса.

САЩ одобриха санкции срещу Турция заради нахлуването й в Сирия. Мерките предвиждат намаляване на оръжейните продажби за АНкара и ограничава достъпа на високопоставени турски служители до авоарите им в САЩ.

И няколко препоръки

Президентът на Свободна Европа Джейми Флай се срещна с премиера Борисов и президента Радев. Тук можете да видите какво си казаха.

Може да изглежда глупаво, че някой се снима как брои до 100 000, а милиони хора по света го гледат. Но Джими Доналдсън е превърнал тази известност в предимство – той започва да отстоява различни каузи. Сегашната е засаждането на 20 милиона дървета.

Заглушаването на чуждите радиостанции, в това число и на Свободна Европа, преди 1989, е обяснено тук в най-малки подробности. Оказва се, че България е последната страна, удържала заглушаването до самия край на режима, останалите комунистически страни са се отказали от това още през 1988 г.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Facebook форум

XS
SM
MD
LG