Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Предупреждение от Москва. Кой може и кой не може да пътува?


Президентът на Русия Владимир Путин и неговият говорител Дмитрий Песков
Президентът на Русия Владимир Путин и неговият говорител Дмитрий Песков

Добро утро. Най-важното днес:

- Кремъл предупреди София

- Държавата съди Домусчиеви

- Спомени за 1989

Награденият от Путин председател на движение “Русофили” Николай Малинов се прибра в София. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди за “пагубни последствия” в случай, че българските власти преследват Малинов заради връчения му орден. В Москва Малинов се е видял с Решетников и заедно са били на баня. От днес той отново няма право да напуска България.

Прокуратурата във Видин обаче забрани на председателя на гражданско сдружение “Боец” Георги Георгиев да пътува за Франция, където трябва да бъде донор в планирана операция на неговата съпруга. Георгиев е сред организаторите на протестите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор. След като случаят се появи в медиите, видинската прокуратура обяви, че е вдигнала забраната. Самият Георгиев твърди, че това не е вярно. Продължаваме да следим историята.

Избори, Слави Трифонов и братя Домусчиеви

Преди изборите в София щабовете на Фандъкова и Манолова се обвиняваха взаимно в купуване на ромски гласове. Полина Паунова реши да провери как гласуваха хората в най-големите ромски квартали. Резултатите са твърде интересни и се отклоняват значително от общата тенденция.

Три четвърти от българите изпитват недоверие към свободата и честността на изборите, показва анализ на “Отворено общество” по случай 30 години от падането на Берлинската стена. Данните показват, че повече от половината българи се страхуват за демокрацията.

Държавата е завела дело срещу фирма на Кирил и Георги Домусчиеви за 52 милиона лева. Става дума за неизпълнени ангажименти за запазване на тонажите на корабите след приватизацията на “Български морски флот”. Арбитражен съд първо реши, че те не дължат неустойка, но това бе обжалвано след намесата на бившия вицепремиер Валери Симеонов.

Екипът на партия “Няма такава държава” на Слави Трифонов внесе в съда документите си за регистрация. Представители на ръководството не отговориха на въпросите какви политически намерения имат.

Утре в София се открива Melba Sofia Design Festival. Хората, които стоят зад идеята, са Адриана Андреева и Бояна Гяурова - те са Човек на деня на Свободна Европа.

“Биг брадър”, разузнавачи и съдебна реформа

В Русия всеки пети иска децата му да станат разузнавачи, твърди изследване на държавния център за обществено мнение. Проучването е по повод отбелязания вчера Ден на военния разузнавач.

Вече няколко дни в Русия е в сила Законът за суверенния интернет, който дава право на Москва да се изключва от световната мрежа. Какво означава това, ще ограничи ли свободата, ще има ли други последици? Тук са отговорите на най-често задаваните въпроси.

Полша е нарушила правото на Европейския съюз, когато е намалила възрастта за пенсиониране на всички магистрати, прие Съдът на Европейския съюз. Това е поредно решение срещу съдебната реформа на управляващата партия „Право и справедливост“, критикувана като политическо овладяване.

И две препоръки

След като ви показахме непубликувани досега снимки от първата масова демонстрация в София през 1989 г., сега е ред и на разказ на един от организаторите - Димитрина Петрова е жената от снимката, която стиска чантата си на излизане от парламента. “Очаквахме между 20 и 50 човека. В действителност дойдоха хиляди”, спомня си тя.

Гледайте и това видео, в което един от първите лидери на демократичната опозиция през 1989 г., Димитър Луджев, чете специално за вас откъс от своите спомени за онези години - книгата е “Преходно време. Личности, идеи, събития”. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG