Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Емигрантите са инвеститор № 1 у нас, а по света - имоти, оставка и бягство


Бойко Борисов обяви, че правителството не предвижда промяна на данъците. Това стана по време на връчване на наградите на КРИБ и списание "Икономика". Вдясно е Кирил Домусчиев
Бойко Борисов обяви, че правителството не предвижда промяна на данъците. Това стана по време на връчване на наградите на КРИБ и списание "Икономика". Вдясно е Кирил Домусчиев

Добро утро. Най-важното днес:

- Най-големият инвеститор

- Молдова без правителство

- Обяснение за успехите и неуспехите на прехода

1 милиард и 156 милиона евро. Толкова са парите, които българите по света са изпратили на роднините си в България през миналата година. Сумата продължава да расте и българските емигранти продължамат да са най-големият инвеститор у нас.

Аналитичното звено на британското списание “Икономист” публикува прогнозата си за България - подобряване на бизнес средата и влизане в чакалнята на еврозоната вероятно догодина. В същото време - покачване на напрежението в управляващата коалиция и предсрочни избори.

Йорданка Фандъкова положи клетва за четвърти път като кмет на София и обеща "по-голяма бързина на работата, повече контрол и повече публичност". Столицата ще има и зам.-кмет за дигитализацията. Председател на Общинския съвет отново е Елен Герджиков от ГЕРБ.

Всички партии в парламента без ГЕРБ поискаха създаването на комисия, която да подготви промени в Изборния кодекс. Корнелия Нинова обясни целта така: “Гарантиране на честен и прозрачен вот”.

Утре Висшият съдебен съвет ще гласува отново Иван Гешев за главен прокурор. По този повод е интервюто пред “Медиапул” на бившия депутат, а сега ръководител на департамент “Право” в НБУ Екатерина Михайлова: “Преди 1989 година прокуратурата е била напълно централизирана и йерархично изградена. Сега продължава по същия начин”.

Оставка, комисари, апартаменти и бягство

Правителството на Мая Санду в Молдова падна след вот на недоверие само пет месеца, след като встъпи в длъжност. Коалицията между проевропейското движение "Акум" и проруската Партия на социалистите се разпадна заради спорове около процедурата за избор на главен прокурор.

Новата Европейска комисия на Урсула фон дер Лайен може и да встъпи в длъжност от 1 декември, след като правната комисия в Европарламента даде зелена светлина пред новите предложения за комисари от Румъния, Унгария и Франция.

“Апартаментгейт” застигна и роднините на сирийския президент Башар Асад. Разследване разкри, че негови братовчеди са купили поне 20 луксозни апартамента в Москва за около 40 милиона долара.

А президентът комунист на Боливия Ево Моралес избяга в Мексико. “Братя и сестри, аз излитам”, написа той в Туитър. В страната ще има нови избори, след като армията премина на страната на протестиращите.

Диагноза, епидемия, родилни петна

Обръщаме ли гръб на хората с тежка диагноза? Ивайло Везенков разказва за няколко случая и за това през какво минават българите, които искат да работят, но са имали лошия късмет да се лекуват от тежко заболяване.

УНИЦЕФ, детският фонд на ООН и „Спасете децата“ призоваха правителствата да засилят усилията си за разширяване на ваксинирането срещу пневмонията. Международен доклад обяви, че всяка година над 800 000 деца умират от пневмония.

Продължават анализите за успехите и неуспехите на прехода. Красен Станчев разказва в детайли за началото на “класическата смяна на диктаторските режими”, срещу които първо се “изправят хора от близкото обкръжение на диктатора. Масовите протести обикновено са вторични”.

И две препоръки

“Ние сме сред по-богатите страни в Европейския съюз. Но да не забравяме, че бяхме много бедни, когато се присъединихме. Отне ни доста време, но се гордеем, че сме станали нетен донор. И Европа трябва да се гордее – защото това означава, че системата работи”, казва посланикът на Ирландия Майкъл Форбс в интервю за “Площад Славейков”. Препоръчвам ви го.

Той е на 67 години. Работи като православен свещеник. Вече 17 пъти е прекосявал Атлантическия океан с балон. Сега обаче се подготвя да достигне стратосферата с балон с горещ въздух. Фьодор Конюхов е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG