Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Те си го избраха. Цацаров, който не си отива


Сотир Цацаров
Сотир Цацаров

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Сотир Цацаров ще оглави антикорупионната комисия

- Всяко пето евро на ЕС ще отива за климата

Сотир Цацаров ще оглави антикорупционната комисия. Това е предложение, направено от парламентарните групи на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. От ГЕРБ избегнаха отговора на журналистически въпроси, свързани с кандидатурата на Сотир Цацаров и бързо приключиха пресконфренцията си.

Влиянието на главния прокурор осигурява комфорт на управляващите, смята българския съдия в Страсбург Йонко Грозев. В интервю за „Медиапул“ той отчита, че има нежелание на българските власти да поставят под контрол главния обвинител – независимо че решение на ЕСПЧ с десетгодишна давност задължава България да направи това.

Що се отнася до президентския указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, Румен Радев обяви, че ще вземе решение „в обозрим срок“. Ден по-рано над 1000 протестиращи бяха помолили президента да сезира Конституционния съд по случая.

Избраният Иван Гешев винаги е мечтал да постави едни хора на колене... Не, последното изречение не е факт, а само откъс от сатиричната рубрика на Полина Паунова „Мило Дневниче“.

Премиерът Борисов се намеси в два наболели въпроса и успя „да ги реши“. Той каза, че няма да се внася в парламента предложението за отпадане на плащането на първия ден от болничните. После обясни, че строежът на магистрала „Хемус“ не води до екологична катастрофа.

Перник, Ямбол, Пампорово

Режимът на водата в Перник практически не се спазва и икономии не се правят, съобщи новоизбраният кмет на града пред bTV. Станислав Владимиров смята още, че местното ВиК не дава ясна и точна информация.

Кметът на Ямбол изглежда е сензацията на последните избори, пише Диян Божидаров във вестник „Сега“. Валентин Ревански не е бил издиган от познатите партии. Досега кандидати като него са печелели само в малките населени места.

Фирма без дейност и с капитал от 10 лева ще чисти снега от пътя до Пампорово, пише „Медиапул“ и описва и други нови договори, сключени от Агенцията „Пътра инфраструктура“ (АПИ).

Макрон, бюжетът на ЕС, „Северен поток“ - 2

По всичко личи, че влизането в ЕС ще бъде затруднено. Страните кандидатки ще трябва първо да покажат реформи, а чак след това ще могат да разчитат на европейските фондове. Йовка Димитрова обяснява какво още предвижда идеята на Макрон.

Междувременно в Брюксел се обсъждаше бюджетът на ЕС. От дебатите се разбра, че всяко пето евро от бюджета ще се харчи за климата.

В Конгреса на САЩ вече се говори в един глас за това, че трябва да се спре газопровода „Северен поток“ - 2, който предвижда доставките на природен газ за Европа да минават под Балтийско море. Междувременно, Русия е съвсем близо до завършването на този свой проект.

И няколко препоръки

Преди точно 30 години протичат съдбовни за страната седмици. В тях опозицията научава три основни урока: че трябва да е единна, че демокрация се прави с партии и че митингите са инструмент за натиск.

Как страните от Източна Европа обясняват на децата прехода? В това видео Ивайло Везенков предлага няколко примера.

Една жена от Алтай пада на колене пред руския премиер Дмитрий Медведев. Когато става, се оказва, че е искала просто да го попита защо в блока й няма топла вода.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG