Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Трус и жертви в Албания, Иван Гешев в България. И напомняне за КТБ


Потвърдените жертви от земетресението в Албания надхвърлиха 20
Потвърдените жертви от земетресението в Албания надхвърлиха 20

Добро утро. Най-важното днес:

- Иван Гешев вече е назначен

- Непрозрачен половин милиард

- Предупреждението на Олег Сенцов

Днес Европейският парламент избира новия състав на Европейската комисия. В Албания е ден на траур заради тежкото земетресение, което бе усетено от общо 10 милиона души на Балканите. Потвърдените жертви са над 20, стотици са ранените.

В България Иван Гешев вече е назначен за главен прокурор. Президентът Румен Радев подписа указа и с това прецедурата окончателно приключи. Държавният глава обяви, че започва консултации за цялостния модел на прокуратурата в конституцията, защото “отчетността на главния прокурор приключва с избора му”. Радев припомни на Гешев, че българите очакват развръзка за “Апартаментгейт”, БАБХ и КТБ. Гешев нарече мит това, че главният прокурор е безконтролен.

Европейският парламент ще разглежда искането на българската прокуратура за сваляне на имунитета на Елена Йончева. Самата тя заяви, че би се отказала сама от имунитета си, но няма такава възможност. Обвинението срещу нея е за пране на пари от КТБ.

Съдът запорира имущество на Николай и Евгения Баневи в размер на почти 142 милиона лева като обезпечение на бъдещ иск на КПКОНПИ. Запорът е на акции и дялове, на движими вещи и на средства от банкови сметки. Баневи са обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари.

Премиерът Бойко Борисов се завърна от САЩ, а коментарите за срещата му с Тръмп продължават. Прочетете това, ако сте изгубени в заглавията и искате да научите най-важното по темата. А пък ако искате да видите най-важното в минута и половина, изгледайте това видео.

Пари, корупция, прозрачност

Правителството отпусна почти половин милиард лева на държавната фирма “Автомагистрали” за укрепване на 74 свлачища. Колегите от “Медиапул” припомнят, че по същия начин фирмата получи над един милиард миналата година за магистрала “Хемус”, след което разпредели непрозрачно парите чрез договори за доставка на услуги и материали.

Снощи бе представена “Черна книга на правителственото разхищение”. Нейният редактор Красен Станчев обяснява тук за връзката между липсата на прозрачност и корупцията. Не пропускайте този анализ.

Не пропускайте и разказа на Димитър Атанасов за избора на ръководители на Класическата гимназия и Софийския университет. Улисани покрай единствената кандидатура на Гешев, пропуснахме единствения директор и единствения ректор, припомня Атанасов.

Повече от три години след неуспешния опит за преврат в Турция, властта продължава да арестува хора по обвинение, че принадлежат към мрежата на Гюлен, обвинена за организатор на опита за преврат.

А тук може да научите за “Военна база 99” - откритата преди три години база на НАТО в Румъния, в която чак сега бяха допуснати цивилни и журналисти.

И две препоръки

"Всеки път, когато някои от вас се замислят да протегнат ръка за приятелство на Путин, трябва да си спомняте за всеки от 13 000 души убити в Украйна, стотиците наши момчета, държани в затворите” - с тези думи украинският режисьор Олег Сенцов се обърна към евродепутатите. Той получи наградата “Сахаров” за свобода на мисълта, връчвана от Европейския парламент. Получи я с една година закъснение - беше в руски затвор.

Петър Бонев от няколко дни е известен като “мъжът, който спаси момичето във влака”. В телевизионните репортажи той недоумява защо е този интерес към него - той просто е направил това, което е трябвало да направи. Петър е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG