Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Вестник “Стандарт” се продава. Домовете за деца остават същите


Стоп кадър от филма на Би Би Си "Скритите деца на България"
Стоп кадър от филма на Би Би Си "Скритите деца на България"

Добро утро,

Най-важното до този час е тук:

- Деница Сачева ще бъде новият социален министър

- Борисов не бива да слуша министрите си, призова Иван Костов

Деца, които си удрят главите в стената, пищят и се нараняват – това е гледка от България, показана в новия филм на Би Би Си. Авторката Кейт Блюет описа пред Свободна Европа какво е видяла в новите “домове за деца”, замислени като места за грижа от семеен тип. Преди 12 години Блюет засне филма за дома в Могилино, който шокира аудиторията.

Новият й филм излиза едновременно с доклада на правозащитната организация Disability Rights International. В него се казва, че страната е получила над 260 милиона евро, за да реформира системата си за социална грижа за деца в нужда, но резултатът е плачевен.

Нов министър, “Стандарт”, корупцията

Новият социален министър ще бъде Деница Сачева, която в момента е зам.-министър на образованието и науката. Новината съобщи премиерът Борисов в неделя, след като в петък социалният министър Бисер Петков беше принуден да напусне кабинета. Официалната причина за оставката му беше в това, че реформите в социалната сфера вървят твърде бавно.

Вестник “Стандарт” се продава от частен съдебен изпълнител, съобщи сайтът “Биволъ”. Публичната продан на вестника ще се състои на 18 декември и купувачът ще бъде обявен ден по-късно.

България е пропита от корупция, а българските медии в огромната си част са покорени и компрометирани, каза бившия посланик на САЩ в България Джеймс Пардю в интервю за БНР. Според него визите за САЩ няма да отпаднат скоро.

Водата

Вода от язовир “Студена” е била отклонявана за Радомир, съобщи в събота екоминистерството. Новината дойде след като в петък беше наложен още по-тежък режим на водата в Перник. По-рано миналата седмица журналистическо разследване установи роля на министъра на околната среда в източването на язовира.

Министрите са част от проблема с язовир “Студена”, затова Борисов не би следвало да им се доверява, смята бившият премиер Иван Костов. В интервю за БНТ той каза, че министър-председателят би трябвало да се запознае сам с документите и да изгради собствена представа за това как да действа.

Италия, Малта

Италианската полиция предотврати създаването на нацистка партия. Тя проведе едновременна операция в 16 града на страната и иззе нацистки флагове и оръжие.

Бизнесмен от Малта беше обвинен в съучастие в убийството на журналистката Дафне Галиция. Йорген Фенек беше арестуван на яхтата си в края на ноември, докато се готвеше да избяга от страната.

Ако сте следили внимателно тези и други новини, ще имате шанса да се представите добре в седмичния ни изпит.

И няколко препоръки

Конкурсът за реконструкцията на площад “Св. Неделя” в София приключи. Тук можете да видите какво предлага победителят – международното архитектурно студио “Фуксас”.

Съществуват кралици, които са били преводачки. Такъв е случаят с Елизабет Първа (1553-1603), която е превела труд на римския историк Тацит. Откритието е на Джон-Марк Фило, човек на деня на Свободна Европа.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG