Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: "В България цинизмът е екстремен". Прощаване със Стефан Данаилов


Прощаване със Стефан Данаилов.
Прощаване със Стефан Данаилов.

Добро утро,

Ето най-важното:

- Гражданският сектор няма да участва в избора на Цацаров за КПКОНПИ

- Съветът на Европа притеснен от отношението към медии и малцинства

Хиляди се сбогуваха със Стефан Данаилов в понеделник. Това видео показва как изглеждаше градината пред Народния театър часове наред. Можете да проследите първите стъпки на актьора на театралната сцена в тази публикация на Димитър Стайков в “Площад “Славейков”.

НПО и Сотир Цацаров

Неправителственият сектор отказа да участва в процедурата по избор на шеф на КПКОНПИ и няма да задава въпроси на кандидатите, нито да дава становища. Неправителствените организации твърдят, че изборът на Сотир Цацаров на този пост е предрешен.

Двама служители на Инспектората към Висшия съдебен съвет са уволнени, а други двама – наказани, заради публикуването на личните данни на съдия Мирослава Тодорова и семейството й през лятото. Тогава бяха публикувани имуществените декларации на магистратите, но само тази на Тодорова се оказа без заличени лични данни.

Двама полицаи от София са заподозрени в това, че са участвали в организирана престъпна група и са търгували с наркотици. За единия се предполага, че е правил това с патрулната кола на полицията.

В България цинизмът е екстремен, казва политологът Иван Кръстев пред Александър Андреев от Дойче веле. Но тя не е нито Полша, нито Унгария, където екстремното се проявява в политическото.

България, медиите, малцинствата, Европа

Политическото влияние върху българските медии подкопава тежко доверието в тях. Това е само едно от заключенията на Съвета на Европа след посещението на комисарката за човешките права Дуня Миятович в България. Тя изрази силна тревога и от поведението на българските власти към малцинствените групи.

Най-голямото достойнство на ЕС е точно в това, в което често пъти го обвиняват – че решенията в него се взимат бавно. Красен Станчев обяснява тук какво има предвид.

Малта, Полша

Премиерът на Малта заяви, че ще подаде оставка през януари заради разкритията на около убийството на журналистката Дафне Галиция. Той каза това на фона на протести, в които се иска оставката му.

Тук можете да проследите историята на Дафне Галиция и разследването на убийството й.

Хиляди поляци протестираха в Полша срещу посегателствата на управляващата партия над съдебната власт. Повод за протеста стана уволнението на един магистрат.

Amazon спря от продажба коледна украса, на която е изобразен нацисткият концентрационен лагер Освиенцим. Оказа се, че музеят Аушвиц-Биркенау е произвел и разпространил подобни “сувенири”, пише “Медиапул”.

И няколко препоръки

Две неизвестни произведения на Никола Вапцаров бяха открити в дело № 509 във Военния музей във Велико Търново. Те представляват есе и стихотворение, което можете да прочетете тук.

Тя почиства Черно море от пластмасата, защото го смята за втория си дом. Вижте историята на Илияна Стоилова, човек на деня на Свободна Европа.

Полина Паунова, Генка Шикерова, Мартина Бозукова... Това са само част от отличените журналисти в конкурса “Валя Крушкина”.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG