Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Нов вид прокурор, мръсен въздух и пак строежи на самия бряг


Столичната община предупреди, че в понеделник замърсяването на въздуха също ще е над нормата
Столичната община предупреди, че в понеделник замърсяването на въздуха също ще е над нормата

Добро утро. Най-важното днес:

- Борисов предложи независим прокурор

- Бетон на “Градина” и в Синеморец

- Deep Purple в София

Премиерът Бойко Борисов събра извънредно Министерския съвет в събота, за да приеме проект за промени в НПК. Новото е въвеждането на т.нар. независим прокурор, който да може да разследва главния прокурор. Новият прокурор ще бъде избиран от прокурорската колегия на ВСС, голяма част от която е пряко подчинена на главния прокурор.

Това бе реакция на обявения в края на миналата седмица доклад на Венецианската комисия, която отхвърли проекта на правосъдния министър Данаил Кирилов. Комисията е орган на Съвета на Европа, препоръките й са препоръчителни, но с огромна тежест в рамките на ЕС.

Иван Брегов и Екатерина Баксанова от Института за пазарна икономика припомнят, че топ назначенията в съдебната система са политически. “Не е налице нито един аргумент, който да убеди българското общество, че към избора на този „абсолютно независим прокурор“ подходът ще е различен, напротив”.

Полина Паунова реши да провери твърдението на Борисов, че председателят на ВКС Лозан Панов е избран с негова подкрепа. Изпратените с гласовете на ГЕРБ в предишния състав на ВСС отрекоха да са изпълнили такава поръчка. Остава въпросът: Кой излъга?

“Прокуратурата придоби власт над съда в България и от това идва основната заплаха за съдийската независимост” - думите са на председателя на ВКС Лозан Панов, произнесени са по време на конференция за независимостта на съда. Ако следите тази тема, едва ли нещо друго ще ви затрудни в Седмичния изпит на Свободна Европа.

Бетон по морето, прах във въздуха

Стана традиция посред зима да научаваме за строежи по брега на Черно море. Екоинспекцията в Бургас е разрешила строителството на бистро, бар и търговски обекти на къмпинг “Градина” на обща площ от 5 декара.

Сайтът “Биволъ” съобщи за изливането на бетон на самия бряг до скалите в Синеморец. Община Царево спря временно строителството. Колегите от “Биволъ” припомнят, че строителството е на територията на Природен парк “Странджа”, без да има влязъл в сила Общ устройствен план на общината.

Столичната община предупреди, че замърсяването на въздуха с фини прахови частици ще е високо в началото на седмицата. Пред почивните дни нивата бяха почти три пъти над нормата. Оставете колата и се отоплявайте чисто.

Може да следите и данните на независимата мрежа за измерване на чистотата на въздуха Airbg.info в реално време. Данните са и за други градове.

Едни празници минават, идват други. Фолклорните костюми са навсякъде. Те обаче имат твърде малко общо с реалното облекло на огромното селско население преди 150-200 години. Не пропускайте този разказ на историка Стефан Дечев.

Ангела Меркел посети за първи път нацисткия лагер “Аушвиц” и дари от името на Германия 60 млн. евро. Тук може да прочетете за историческото значение на това посещение.

В Самоа има епидемия от морбили с десетки жертви. Това видео показва как там маркират домовете, в които има неваксинирани деца.

И две препоръки

“Ако искам да накарам някого да прочете хубава книга, ще му кажа - виж, тук се разказва за теб". Думите са на Зорница Христова, която спечели наградата за превод “Кръстан Дянков”. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Препоръчвам ви и репортажа на Диляна Димитрова от “Площад Славейков” от концерта на Deep Purple в София. Шоуто се казваше “Дългото сбогуване” - “Не вярваме, че този концерт беше за сбогом”, пише авторката. И като стана дума за Deep Purple - припомням ви историята за онази грамофонна плоча и нейния път до България преди 1989 г. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG