Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Мръсен въздух. Протести срещу строежа на детска болница върху стар строеж


Пушек от софийски комин
Пушек от софийски комин

Добро утро,

Най-важното е тук:

- В София днес се пътува със зелен билет

- България ще води преговори с 5 компании за АЕЦ “Белене”

Днес в София се пътува със зелен билет за градския транспорт, заради лошия въздух в града, пише “Офнюз”. Пътуването по всички линии с него през целия ден ще струва 1 лев. Буферните паркинги са безплатни. В града се диша трудно, на две от измервателните станции са отчетени над превишения от над 4 пъти на концентрацията на фини прахови частици. Можете да следите положението в реално време на платформата https://airsofia.info/

На 18 декември сутринта, точно месец след началото на водния режим в Перник, в язовир „Студена“ има 1,67 млн. куб. м. използваема вода по данни на местното ВиК дружество. Миналата година по същото време в него е имало около 11 млн. куб. м. вода. Елица Симеонова проследява какво прави държавата, за да върне водата в язовира

Детската болница

60 организации настояват държавата да не изгражда нова детска болница върху стар строеж. Призивът идва ден преди Министерството на здравеопазването да обяви консорциума, който ще изпълни поръчката. За 48 часа писмото е събрало подписите не само на организации, но и на над 3000 граждани.

Интензивното отделение в Специализираната детска болница „Проф. Иван Митев“ в София ще заработи от 20 януари, съобщи в парламента министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, цитиран от БТА. Детската болница беше спряла спешния прием след като двама анестезиолози напуснаха работа.

АЕЦ “Белене”, Airbnb

Общо пет са компаниите в кратката листа, с които България ще води преговори за АЕЦ "Белене". Това са "Атоменергопром", която е дъщерна на гиганта "Росатом", френската "Фраматом", Китайската държавна ядрена корпорация (CNNC), Корейската хидро-атомна корпорация, и американската "Дженерал електрик". Министър Петкова обясни, че компаниите "Фраматом" и "Дженерал Електрик" са включени в този списък, тъй като са заявили желание за участие в проекта.

Компанията Airbnb не е агент за недвижими имоти и не ѝ е необходим лиценз, за да извършва дейността си. Това се казва в решение на Съда на Европейския съюз от четвъртък по въпрос, отправен от френски съд, което определя онлайн платформата като „услуга на информационното общество“.

Консултации при президента

"Една прокуратура може да се самоунищожи и самообезличи, ако не води ефективна борба с корупцията по високите етажи на властта и ако не преследва с еднакво настървениe всички олигарси". Това каза държавният глава Румен Радев по време на втория кръг от обществените консултации за конституционни промени в съдебната власт. Този път дискусията бе с представители на неправителствения сектор.

Ахмед Доган, който е почетен председател на ДПС, даде интервю, в което обяви, че елитът е опиянен от властта. Той каза, че предсрочните парламентарни избори са възможни. Миналата година той твърдеше, че обществото и държавата нямат нужда от подобни избори.

Брюксел, Москва, Беларус

Законът в Русия, с който чуждестранните медии и неправителствени организации се обявяват за чуждестранни агенти е неприемлив, се казва в позиция на Европейския парламент. Евродепутатите призоваха Русия да отмени този акт. Според парламента изискването за обозначаването на медии и публикации като “чуждестранни агенти” заплашва от стигматизиране на журналисти и може допълнително да застраши независимата журналистика в страната

Президентът Путин проведе редовната си предновогодишна пресконференция, която този път траеше 4 часа и 20 минути. Той обяви, че Русия ще отговори с реципрочни санкции, ако САЩ въведатсвоите санкции, насочени срещу завършването на “Северен поток-2”. Путин допусна, че може да се въведе ограничение в последователността на разрешения брой мандати, които руският президент не може да заема. Рутин управлява Русия от 20 години като премиер или президент.

В Беларус е съществувал отряд на смъртта, който е ликвидирал предполагаеми противници на авторитарния лидер Александър Лукашенко. Разкритието принадлежи на един от участниците в този отряд, който даде интервю за Дойче веле.

Албанският парламент прие закони срещу фалшивите новини. Те дават право на местните медийни регулатори да разглеждат жалби срещу сайтове и да изискват свалянето на материали. Предвиждат се глоби от до 9 000 американски долара и санкции, стигащи до прекратяване на дейността на медията.

И няколко препоръки

Когато се родила Микаела, докторите казали, че най-добре родителите да я оставят. “И без това няма да живее дълго”. Микаела има Синдром на Даун. Родителите разказват как щастливо живеят днес.

Ако се чудите какво можете да направите, за да замърсявате по-малко въздуха, Теодора Бързакова представя в това видео няколко възможности.

Добри думи са казани от “Площад “Славейков” за новия филм на Виктор Чучков – син “18 процента сиво”. Филмът вече имаше предпремиерни прожекции. Той е отнел 5 години на автора си.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

"Хлябът е свещен". Как се прави хляб като едно време
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
XS
SM
MD
LG