Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Година без обрати ли започва? Сбогом на Силва Зурлева


Новогодишна заря в София
Новогодишна заря в София

Добро утро и честита Нова година!

Ето най-важното до този час:

- Радев за "грабителството и неправдата"

- Чистенето на София поскъпва

Почина Силва Зурлева, която в продължение на 17 години беше в ръководството на Нова телевизия. Тя напусна медията, след като “Нова Броудкастинг груп” стана собственост на братя Домусчиеви през пролетта на 2019. Полицията твърди, че става дума за нещастен случай.

Радев, Борисов и очакванията за 2020 г.

Президентът Радев призова българите да се обединяват, както са го правили и векове по-рано, срещу “грабителството, неправдата и безчестието”. В новогодишното си обръщение той посочи, че изтеклата 2019 отново е припомнила, че демокрацията и благоденствието изискват нашето постоянно усилие.

Премиерът Борисов определи 2020 като година, в която водещата задача на кабинета ще бъдат инвестициите в образованието и здравеопазването, както и реформирането на двата сектора.

На 1 януари влизат в сила много изменения – от това, че минималната работна заплата става 610 лв., до това, че почти навсякъде в страната поскъпва водата. “Дневник” изброява повечето изменения на едно място.

2020 няма да е година на обрати, пише Ивайло Дичев в “Дойче веле”. Той твърди, че в предстоящите 12 месеца няма да има нито предсрочни избори в България, нито пък ефект от протестната вълна в света.

Пожар в психодиспансер, бой в Симитли

В последния ден на годината избухна пожар в столичния психодиспансер. Пострадали няма, а и пациентите са били евакуирани, но сградата до Сточна гара е останала без покрив.

Кметът на Симитли и синът му, който е депутат от ГЕРБ, са участвали в масов побой в новогодишната нощ, съобщи бТВ. Потърпевши разказват, че са били душени и бити. Прокуратурата твърди, че става дума за спречкване, а не за бой.

Фирмите, които чистят и извозват боклука на София, ще получават още повече пари през 2020 г., без да е ясно как ще се контролира резултатът от работата им, пише segabg.com За почистване ще бъдат отпуснати 217.17 млн. лв., което е с 11.2 млн. повече от отпуснатото миналата година.

САЩ, Ватикана, Русия

Папата осъди насилието над жени и го нарече богохулство. В първата си проповед за 2020 папа Франциск посочи, че тялото на жената често пъти се експлоатира като някаква повърхност за ползване, което е недопустимо.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не иска война с Иран, след като по-рано възнамеряваше да търси сметка на страната заради нападението над американското посолство в Багдад. Във вторник демонстранти нахлуха в комплекса на дипломатическата мисия на САЩ след американски въздушни удари, при които загинаха поне 25 членове на подкрепяна от Иран шиитска групировка в Ирак.

Младежи от Карелия решили да се забавляват, като разлепят плакати на Путин, изобразен като Биг Брадър. Полицията ги е издирила необичайно бързо и сега им е повдигнато обвинение, сходно с това, в което се образува срещу политическата опозиция.

Тема на изтеклата година

От всички теми, по които пишем, най-важната за вас е свободата на изразяване. Това сочи статистиката на посещенията в сайта на Свободна Европа, водена след като медията се завърна на български език на 21 януари 2019. Чак след свободата на словото се нареждат теми като “Апартаментгейт” или значението на ваксините. Най-четените ни материали през 2019 са били свързани с процесите на отстраняване на журналисти от Нова телевизия и безпрецедентното поведение на Волен Сидеров в студиото на БНТ.

И няколко препоръки

Един въпрос, свързан с образованието вече изглежда като евъргрийн: има ли шанс историята да започне да се преподава като източник на знание, а не като време за утвърждаване на националистически клишета, пита се Димитър Атанасов.

Ако през 2020 г. изпитате нужда от вдъхновение, можете да се върнете към примерите от 2019 г. Тук сме събрали най-харесваните от вас герои на деня – от Генка Шикерова до Петър от влака. Ако и това не ви стига, върнете се към това три минутно видео – в него са събрани най-вдъхновяващите ни истории от 2019 г.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG