Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: 9 хиляди тона незаконен боклук от Италия. И нов газопровод за Европа


Главният секретар на МВР Ивайло Иванов и окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова
Главният секретар на МВР Ивайло Иванов и окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова

Добро утро!

Ето най-важното до този час:

- 24 смъртни случая в дом за хора с деменция

- Безводието в Перник нарасна с още час на ден

Нов газопровод ще доставя до Европа газ от бързо развиващите се находища по източното крайбрежие на Средиземно море. Договорът беше сключен от енергийните министри на Гърция, Кипър и Израел. Газопроводът се казва “ИйстМед” и ще бъде дълъг 1900 км. Турция не е съгласна с начертаното трасе, което я заобикаля.

Боклук от Италия. Перник и водата. Дефицит в бюджета

В Плевен са открити 9000 тона незаконно складиран боклук, внесен по море от Италия от фирма "Феникс Плевен" ЕООД. МВР предполага, че това престъпление е свързано с италианската престъпна мрежа Ндрангета. Разследването е започнало на 1 януари след сигнал за нередности при съхранението на внесени от Италия отпадъци на площадка в Плевен.

В Перник ще пускат водата само за 7 часа, а не по 8, както беше досега, пише “Медиапул”. С това режимът се затяга допълнително, без да е ясно докога ще продължи.

Там, където в момента има режим на водата заради празния язовир “Студена”, няма да има поскъпване на водата. По-рано Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) беше съобщила, че ръстът на цените ще засегне 24 области в страната, в това число и района на безводния Перник. Що се отнася до останалите области, новите цени влязоха в сила от 1 януари, но финалното решение се взима от местните "ВиК" дружества.

Бюджетната 2019 година е приключила с дефицит от 1.14 млрд. Това е станало, след като излишъкът, натрупан до края на ноември 2019 г. до ниво от 1.3 млрд. лв., се е стопил за малко повече от месец до дефицит от 1.14 млрд. лв. или 0.96% от прогнозния БВП.

Омбудсманът, ДАНС, БНТ

Националният омбудсман Диана Ковачева поиска прокурорско разследване на 24 смъртни случая, настъпили само за една година в Дома за пълнолетни лица с деменция в село Горско Косово. През декември екип към омбудсмана е извършил проверка на мястото и е предал резултатите на главния прокурор Иван Гешев.

Мина половин година след крайния срок, а все така не са отнети паспортите на онези чужденци, които се бяха сдобили с българско гражданство, без да извършат обещаните инвестиции. Полина Паунова провери какво върши държавата при вече представени нарушения. Няма данни да върши нещо.

БНТ се разделя с още едно предаване за култура. Този път става дума за документалната поредица “Умно село” на Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов, пише Георги Каприев в kultura.bg. За 20 години тази поредица произведе над 200 документални филма за големи български творци.

Турция, САЩ

Турският президент Ердоган не иска да пусне в страната между 200 и 250 хиляди бежанци от Сирия. По данни на ООН те бягат от последния район в Сирия, който не беше контролиран от подкрепяния от Русия Башар ал Асад. Именно въздушните удари, нанасяни от руски и сирийски самолети, са основната причина за новата бежанска вълна.

През 2020 предстоят президентските избори в САЩ, а заедно с това идва и въпросът как политическите мнозинства влияят на решенията, които взимат американските съдилища. Сегашната администрация, например, създава все по-консервативни съдебни институции. Това ни засяга съвсем пряко, казва Николай Лавчиев и обяснява защо.

САЩ изпращат 750 военни в Близкия изток през следващите дни и имат готовност да разположат още 3000 души, става ясно от изявление на американския военен министър Марк Еспър. Решението е в отговор на атаката срещу посолството на Щатите в иракската столица Багдад по-рано тази седмица.

Австралия, Нидерландия, Мурманск

Австралия се бори с пожарите, които бушуват от последните часове на 2019 г. В четвъртък военен кораб евакуира хиляди хора, блокирани в крайбрежния град Малакута, щата Виктория. Досега пожарите унищожиха домове и растителност върху площ, по-голяма от Дания и доведоха до смъртта на повече от 15 души. Тук можете да видите видеокадри от крайбрежието в четвъртък.

С новата 2020 г. Холандия окончателно се преименува на Нидерландия. Страната се надява, че по този начин ще избегне участта да я свързват често пъти с проституция и наркотици.

Над Мурманск, града, на който Висоцки посвети една от най-популярните си песни, в момента се е спуснала нощта. Градът е толкова на север, че преживява 40 дни в годината без нито един слънчев лъч. Можете да видите как изглежда това благодарение на снимките на фотографа на Радио Свободна Европа Еймъс Чапъл.

И няколко препоръки

35 години след насилствената асимилация на българските турци един от тях – художникът Бурханедин Ардагил – откри изложба на свои карикатури в Кърджали. Вилдан Байрямова разказва в “Дойче веле” историята на този човек.

Още един човек успя да осъди българската прокуратура заради това, че не е осигурила правосъдие за така наречения “Възродителен процес”. Това е Сафие Юрдакул, Човек на деня на Свободна Европа. Тя е била малко дете, когато насилието е започнато.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG