Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Самолет свален по погрешка. Нено Димов арестуван. Вода още няма


Един от двигателите на сваления Боинг
Един от двигателите на сваления Боинг


Добро утро. Най-важното днес:

- Самолетът над Иран е свален

- Нено Димов е арестуван

- Мартина Апостолова е изгряваща звезда на Берлинале

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо обяви, че според данни от разузнававето украинският самолет е бил свален “неумишлено” от ракета на противовъздушната отбрана на Иран. Редица медии публикуваха данни, които подкрепят това заключение.

По-рано Иран обяви, че няма да предаде черната кутия от падналия на нейната територия Боинг 737-800 на САЩ. В самолетната катастрофа в сряда всички 176 души на борда на полета от Техеран за Киев загинаха.

Консултативният съвет по национална сигурност при президента се събра заради кризата в Близкия Изток. Румен Радев, Бойко Борисов, Цвета Караянчева и ключови министри се разбраха да поддържат национална позиция за деескалация на напрежението.

Иван Гешев и Нено Димов

Прокуратурата, МВР, ДАНС и КПКОНПИ започнаха две масирани акции - едната е за кризата с водата в Перник, а другата е за незаконния внос на боклуци. Пред телевизионните камери министърът на околната среда и водите Нено Димов бе задържан за 24 часа.

Припомнете си разкритието, което Свободна Европа направи преди почти два месеца - източването на язовир “Студена” е ставало с подписа на екоминистъра, т.е. знаело се е достатъчно рано за предстоящата криза.

Водният режим продължава. Затова правителството отпусна извънредно почти 35 млн. лева на Перник. Елица Симеонова провери за какво се харчат тези пари и дали ще върнат водата в чешмите. Отговорът няма да ви хареса.

Деменция, психиатрии и филтри за въздух

Проверка на Министерството на труда и социална политика в дома за хора с деменция в село Горско Косово, където през миналата година са починали 24 души, „не е констатирала нарушения за недобросъвестност на персонала“, съобщи министър Деница Сачева.

В България има между 100 000 и 160 000 души, болни от деменция. Пътят на много от тях завършва в домове, но ние не говорим нито за домовете, нито за хората. Не пропускайте анализа на Надежда Цекулова.

"Те са живи хора". Далече, скрити и нежелани - какво не е наред в психиатричната помощ. Ивайло Везенков потърси отговорите на този въпрос. Накратко - изолация, малко специалисти и чести нарушения на човешките права.

Продължителността на живот на българите остава най-ниската в ЕС, макар да се повишава. Основните причини за смърт са сърдечно-съдови и онкологични заболявания. Повечето пари отиват не за профилактика, а за лекарства и лечение в болница. Изводите са от Доклада за състоянието на здравеопазването в ЕС.

И пак за здраве - интересен репортаж в “Дневник” за поставянето на филтри върху комините в ромския квартал “Факултета” в София. Целта е да се намалят фините прахови частици във въздуха. Разказано е от какво спасяват тези филтри, от какво не спасяват и защо не всяка къща може да се сдобие с такъв.

Британският принц Хари и съпругата му Меган обявиха, че се оттеглят от задълженията си на висши членове на кралското семейство. Ако се питате защо, защо сега, какво стои зад това решение и какво бъдеще ги очаква двамата, тук ще откриете поне част от отговорите.

И две препоръки

“Има едни хора, на които като им спреш заплатата и пада цялата култура в държавата”. Така директорът на БНТ Емил Кошлуков коментира дискусията за свалянето на предаването “Умно село”. Тук може да прочетете коментара на съавтора на поредицата, актьора и режисьор Владимир Люцканов.

Тя е сред десетте изгряващи звезди на фестивала Берлинале. Програмата European Film Promotion избира всяка година десет млади актьори и ги представя пред членове на филмовата индустрия, публиката и международното жури. Тя е от Благоевград, казва се Мартина Апостолова и е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG