Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Феновете влизат в политиката, а Перник е все по-близо до пълното пресъхване


Снимката е архивна
Снимката е архивна

Добро утро. Най-важното днес:

- Водата в Перник спира изцяло

- Видяхме заподозрян за отравянето на Гебрев

- Мистерии с боклук и лекарства

Столичната община очаква плана за изграждане на връзка между водопреносните системи на София и Перник, която да осигури вода на бедстващия град. Кметът на Перник Станислав Владимиров предупреди, че в “Студена” има вода за още само 30 дни, а очакваната помощ от София се очаква най-рано след... 40.

БСП внесе четвърти вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов заради провал в политиката по околната среда и водите. Корнелия Нинова посочи като мотиви три екологични кризи - с водата, мръсния въздух и боклуците.

Народното събрание предстои също да разгледа промените в Закона за хазарта, които биха забранили частните лотарии на Васил Божков. Той директно обвърза съдбата на футболния “Левски” с този закон, посъветва феновете да искат среща с Борисов и те… поискаха.

Друг законопроект пък ще даде на членовете на ВСС автоматично повишение след края на мандата им. Полина Паунова обяснява за какво става дума и какви са рисковете.

Евродепутатът Ангел Джамбазки остава без шофьорска книжка за една година. Ще плати и 1000 лева глоба, защото бе хванат да кара след употреба на алкохол. Не правете така.

Новичок, богатите и мистериозния грип

Прокуратурата разпространи кадри от камери в паркинга на оръжейната фирма “Емко” от 28 април 2015 г. Това е датата, на която бе направен опит за убийство на Емилиян Гебрев. На кадрите се вижда мъж с шапка. Неговата самоличност не е установена и не се знае дали той е един от руските агенти от ГРУ, които са били по същото време в София.

Според разследващите този случай има връзка с отравянето на Скрипал във Великобритания. Премиерът Борис Джонсън припомни инцидента на президента на Русия Владимир Путин и му каза да не очаква нормални отношения, докато не прекрати всички подобни действия.

Премиерът Бойко Борисов е в Давос за участие в Световния икономически форум. В навечерието Международният валутен фонд обяви, че очаква по-нисък растеж заради търговските санкции на САЩ, климатичните промени, социални безредици и напрежението в Близкия изток.

Публикуван бе и докладът на “Оксфам” за неравенството: Най-богатите 2153 души в света са контролирали повече средства от най-бедните 4.6 млрд. от човечеството, взети заедно през 2019 г.

В последния месец светът гледа с тревога към Китай заради нов, наричан от всички „мистериозен“ вирус. Ето най-важното, което се знае за него.

Няколко обяснения

В последните седмици чувате твърде често и твърде различни неща по няколко основни теми. Сега е моментът да се ориентирате:

от Татяна Ваксберг - Какво означават новините за открит боклук? Кое е законно и кое не е законно?

от Надежда Цекулова - Трябва ли да се изненадваме от новината, че здравната каса плаща едно и също лекарство на цени, които се различават до десет пъти?

от Димитър Бечев - Какви са плановете на Путин и как трябва да четем последните му думи и действия?

Журналистката Генка Шикерова публикува първа част от разследването си "Социална война", което отговаря на въпроса дали “Норвегия отвлича деца” и кой стои зад „пропагандната истерия“. Продуцент е сайтът dnews.bg.

И две препоръки:

През ръцете ѝ са преминали стотици ранени от бомби, шрапнели и дори химическо оръжие, много от тях деца. Най-често военните са героите от една война. Тя обаче е лекар от тайната болница “Пещерата” в Сирия. Амани Балур е Човек на деня на Свободна Европа.

Македонският филм “Медена земя” има две номинации за Оскар. Какво се прави, за да впечатлиш Холивуд? Това видео ще ви срещне със създателите на филма. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG