Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Не пипайте дръжките, не пътувайте без нужда. Петролът се срина с 30%


Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев (ляво) инспектира дейността на здравните служители на ГКПП "Капитан Андреево". Снимката е от 2 март 2020 г.
Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев (ляво) инспектира дейността на здравните служители на ГКПП "Капитан Андреево". Снимката е от 2 март 2020 г.

Добро утро,

Най-важното е тук:

- СУ е затворен, кината и театрите също

- Петролът поевтиня с 30 %

Петролът поевтиня с около 30 %, което е най-големият спад от 1991 г насам, съобщи Медиапул. В понеделник Саудитска Арабия започна ценова война с Русия, като намали продажните цени и се закани да освободи своите досега задържани запаси на пазара, разклатен от намаляващото търсене заради епидемията от новия коронавирус.

Коронавирусът

В България бяха потвърдени първите 4 случая на коронавирус – на двама души от Плевен и на двама в Габрово. Състоянието и на четиримата пациенти е добро.

По предложение на министъра на култура бяха отменени всички събития на закрито, включително кина, театри и други културни прояви. Няма да бъде ограничавано придвижването от и до Плевен и Габрово, но се препоръчва хората да посещават тези градове или да ги напускат, ако вече са там, само при необходимост.

В страната са забранени всякакви масови прояви с участие на деца, затворен е и Софийският университет, а в София се дезинферцира градският транспорт.

Как да се пазим и къде да не пътуваме? Тук сме събрали най-важните съвети на институциите за предпазване от COVID 19.

Над 15 млн души в Северна Италия са в карантина, а влизането в северните области ще се разрешава само по неотложни причини. Италия е най-пострадалата от коронавируса европейска страна, последвана от Франция и Германия. “Уиз ер” спря полетите си до Милано и Тревизо.

Човекът, който се очаква да ни спаси от коронавируса, се казва Тедрос Гебрейсус. Той е начело на Световната здравна организация и е Човек на деня на Свободна Европа.

Религиозни консерватори. ЛГБТ.

Главният прокурор Иван Гешев и министърът на правосъдието Данаил Кирилов подкрепиха религиозна консервативна организация, критикуваща двама български юристи и правозащитници – Йонко Грозев, който в момента е съдия в съда в Страдбург, и Здравка Калайджиева, която беше по-рано български магистрат в институцията. Консервативната организация е всъщност европейски клон на Американския център за право и правосъдие, известна с крайните си възгледи срещу правата на еднополовите двойки и правото на жената на аборт.

Над 70% от гей учениците съобщават, че са били тормозени в училище заради сексуалната си ориентация. Това е част от национално изследване на Фондация Single Step за нагласите към хората ЛГБТ в българските училища.

Одържавяване. Васил Божков.

След десетилетия частна дейност в разпространението на печата, правителството реши да повери тази дейност на държавата. От държавния бюджет са отделени 60 млн лева без ДДС за 4 години напред и поръчката вече е пусната, съобщи в петък “Офнюз”. Търси се подизпълнител на държавното дружество “Български пощи”, който да разпространява вестници и списания. Решението, че пощите трябва да разпространяват печатните издания, беше взето през октомври 2019 г. от Бойко Борисов. Пускането на самата държавна поръчка обаче идва веднага след фалита на веригата Lafka.

Бизнесменът Васил Божков, срещу когото има 11 повдигнати обвинения, е притежавал години наред служебен паспорт, осигурен от две министерства и от БСФС. България все така настоява на екстрадирането му от Обединените арабски емирства (ОАЕ). За това, че Божков, както и мажоритарният собственик на “Левски” Георги Попов, са ползвали служебни паспорти, първо съобщи “Бивол”.

Цени на газа. "Бай Ганьо".

7 години и 6 месеца. Толкова време е било нужно на Европейската комисия, за да доведе до успешен край разследването си, довело до намаляване на цената руския газ за България и за още 7 европейски държави. Йовка Димитрова обяснява откъде е тръгнало всичко.

Гръцкото издателство “Одос Панос” издаде класическото произведение на Алеко Константинов “Бай Ганьо”, като го илюстрира с колаж на министър-председателя Бойко Борисов. Книгата се продава в гръцката търговска мрежа.

И няколко препоръки

Калоян Велков е първият българин, който загина в терористичен атентат в чужбина. Откакто това се случи в германския град Ханау, българите там са напът да преосмислят образите, които сами са създали за себе си, пише Диана Иванова.

Как е изглеждала цензурата в българското кино? На това е посветен новият филм на Адела Пеева, който проследява работата на двама режисьори – Ирина Акташева и Христо Писков. Премиерата беше предвидена за 19 март, но мерките срещу коронавируса изглежда ще променят тези планове.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG