Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Цяла Италия е под карантина. Шест държави приемат деца мигранти


Пл. Сан Марко във Венеция опустя.
Пл. Сан Марко във Венеция опустя.

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Цяла Италия е под карантина

- В България се очакват резултатите от 140 проби за коронавирус

Цяла Италия вече е под карантина, а не само северните райони, както беше досега. От днес гражданите ще могат да се придвижват само до работните си места или в спешни случаи. Всички публични мероприятия се отменят. Новината беше съобщена късно снощи от премиера Конте след резкия ръст на заболелите и на починалите от COVID 19

В България засега няма нови случаи на заразени с коронавирус след откритите четири случая в Габрово и Плевен. Състоянието на четиримата болни се подобрява, но карантината, наложена в плевенската болница, закратко предизвика критична ситуация с хаос сред пациенти.

Обмисля се облекчаване на водния режим в Перник заради коронавируса. Градът няма достъп до вода, докато основната предпазна мярка срещу коронавируса е поддържане на личната хигиена и честото миене на ръце.

В страната са взети проби от повече от 140 души, които са проявили симптоми. Резултатите ще бъдат известник във вторник преди обяд. В това видео са посочени 5-те правила, които е добре да спазвате, за да се предпазите.

Светът продължава да издирва ваксина срещу коронавируса. 24 души във Великобритания ще се заразят доброволно, за да помогнат за тестването на нова ваксинаТе ще бъдат наблюдавани в изолация в продължение на две седмици.

Епидемията взе твърде много жертви в Иран и с това постави въпроса как се развива един непознат вирус в държава с авторитарно управление. Ето един пример: Иран дълго време твърди, че налагането на карантина е архаичен модел за справяне с епидемии.

Президентският имунитет. Главният прокурор.

Днес Конституционният съд (КС) ще допусне за разглеждане искането за тълкуване на основния закон по отношение на президентския имунитет. През януари главният прокурор Иван Гешев беше поискал да му се разясни кога може да разследва президента. Отговорът на КС се е забавил, защото се е наложило прокуратурата да отстрани недостатъци във въпросите си, казва Полина Паунова.

Идеите на главния прокурор да разследва “целия” приватизационен процес не приличат много на намерение за разследване, пише Красен Станчев. Той твърди, че това е всъщност намерение за извършване на публичен донос.

Мнозинството е намерило начин да променя закони пред очите на всички, но без това да бъде забелязано. Промените се правят не в закона, който регулира съответната дейност, а в странични закони.

Васил Божков. Мигрантите. Малайзийският самолет.

След случая с бизнесмена Васил Божков, който се оказа дългогодишен притежател на служебен паспорт, МВнР реши да провери всички служебни и дипломатически паспорти.

Шест европейски държави обявиха, че ще приемат до 1500 деца мигранти от Гърция. Тези държави са Германия, Франция, Хърватия, Финландия, Португалия и Люксембург.

В Нидерландия започна дълго чаканото дело за катастрофата на малайзийски самолет, който се разби над Украйна през 2014 г. Тогава загинаха всичките 298 души на борда. Подсъдими са трима руснаци и един украинец, за които се твърди, че са изстреляли по самолета руска ракета “Бук”. Съдят ги задочно, те са някъде на свобода.

И няколко препоръки

Емилия Занкина успява да преподава едновременно танца Греъм и политически науки. След два месеца тя ще оглави филиала на американския университет “Темпъл” в Рим. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

8 март отмина, въпросите с правата на жените останаха. Тук сме събрали по няколко думи на силни жени, които разказват какво биха казали на себе си като малки. За оперната певица Александрина Пендачанска посланието е едно: не бива да те е страх.


  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG