Връзки за достъпност

Извънредни новини

Макар и със закъснение: България ще се включи в общата поръчка на ЕС за маски, очила и аспиратори


България ще се включи със закъснение в обществената поръчка на Европейския съюз за предпазни материали. Причината е, че страната е изпуснала първоначалния срок.

Включването е уточнено в телефонен разговор между министър-председателя Бойко Борисов и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Преди ден от брифинг на Европейската комисия (ЕК) стана ясно, че България и още пет държави не са проявили интерес към доставянето на медицински маски и защитно облекло по обществената поръчка на Еворпейския съюз. В същото време в страната липсват предпазни материали, включително сред общопрактикуващите лекари.

В сряда говорителят на Еврокомисията Стефан де Керсмакер съобщи пред БНР, че България ще участва в следващи общи поръчки за защитно облекло, за диагностични тестове и за обдишващи апарати. Комисията подготвя нови поръчки за предпазни средства за очи, маски. От вторник тече шестдневен срок за набиране на оферти за обдишващи апарати и тестове. В последния са заявили интерес да участват 24 държави. Те ще имат 6 дни да сключат договори с производителите, след като поръчката бъде затворена, обясни председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Преди ден Комисията обяви, че е приключило набирането на оферти за доставка на медицински маски и защитно облекло и в момента те се оценяват преди да се пристъпи към подписване на договорите за доставка. Брюксел направи обща обществена поръчка от името на 20 държави. В нея не са проявили интерес да участват България, Дания, Франция, Финландия, Литва и Португалия.

След съобщението от ЕК от правителствената информационна служба обясниха пред Свободна Европа, че ще направят проверка на случая и тогава ще отговарят на въпроса защо страната ни не е участвала в общата поръчка.

Информацията от пресслужбата на Министерския съвет бе огласена почти 24 часа по-късно. Според нея забавянето се дължи на факта, че страната ни не е ратифицирала Рамковото споразумение за съвместно възлагане на обществени поръчки при мерки за медицинско противодействие. Поради това тя трябва да получава официален превод на български език от Европейската комисия за съдържанието на всяка обществена поръчка. Такъв за първата за маски и облекло не е пристигнал в София.

Решението за обществената поръчка беше взето, след като здравните министри в ЕС бяха свикани на два пъти, за да обсъждат нуждите си за справяне с епидемията. По време на тези срещи се прецени, че заедно страните могат да поръчат по-големи количества защитно облекло, както и да получат по-изгодни оферти.

Самата поръчка беше обявена от Европейската комисия в края на февруари след консултации за нуждите от екипировка със страните членки.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG