Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лидерите на ЕС одобриха започване на преговорите с Албания и Северна Македония


Ръководителите на страните от Европейския съюз одобриха започването на преговорите за присъединяване на Албания и Северна Македония към ЕС. Решението за започване на преговори беше договорено във вторник от министрите от ЕС по европейските въпрос.

Заради пандемията от коронавирус заседанието на върха на ЕС се проведе под формата на видеоконференция. На тази карта можете да проследите данните за разпространението на заразата в света.

В България от 13 март е обявено извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Броят на заразените дотук е над 270, три са смъртните случаи, а трима души оздравяха. Затворени са всички училища, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове. Отменени са всички културни прояви. Всичко най-важно за ситуацията можете да видите тук.

Решението е поредната стъпка напред от дългогодишния процес, през който двете държави преминават в опита си да се присъединят към блока. През годините се получаваха множество забавяния породени от несъгласието между държавите членки относно готовността за присъединяването на Тирана и Скопие.

Все още няма обявена дата за официалното стартиране на процеса, който може да продължи до няколко години, преди официалното присъединяване. Пред Свободна Европа дипломати коментираха, че преговорите ще започнат най-рано през есента, а кризата с коронавируса може да доведе до още по-голямо забавяне.

За последно стартирането на преговорите беше забавено по инициатива на Франция с подкрепа от Нидерландия и Дания, които поискаха допълнителни реформи, с цел Албания и Северна Македония да се приближат до стандартите на ЕС по отношение на управлението, правосъдната система и икономиката.

През октомври френският президент Еманюел Макрон поиска и да бъде променена процедурата за прием на нови държави в ЕС, която сега, макар да позволява спиране, не може да бъде върната назад при необходимост.

„Вижте, Македония дори си смени името, но има още работа по върховенството на закона. За Албания бих казал, че ще е нужно още време предвид какво има да се свърши“, каза при последното отлагане премиерът на Нидерландия Марк Рюте.

Според други държави в блока обаче бързото присъединяване на двете държави ще осуети опитите на Русия и Китай да разширят влиянието си на Западните Балкани.

Северна Македония приветства решението на лидерите на ЕС и обяви, че това ще помогне на страната да се концентрира изцяло върху справянето на кризата с коронавируса.

Заради блокирането на преговорите през октомври премиерът Зоран Заев подаде оставка и поиска предсрочни избори в страната, които трябваше да се проведат на 12 април, но заради пандемията бяха отложени.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG