Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Място № 111 от 180 възможни. Има ли други въпроси?


Протест пред БНР, провокиран от отстраняването от ефир на журналистката Силвия Великова и изключването на сигнала на "Хоризонт" на територията на цялата страна. Снимката е архивна.
Протест пред БНР, провокиран от отстраняването от ефир на журналистката Силвия Великова и изключването на сигнала на "Хоризонт" на територията на цялата страна. Снимката е архивна.

Добро утро!

Най-важното е тук:

- Четвърти арестуван за катастрофата, убила Милен Цветков

- България остава на 111-о място в света по свобода на словото

- Европа се замисля за лятото и плажовете

Четирима души ще получат обвинения заради катастрофата, в която загина журналистът Милен Цветков. Освен шофьора на колата, това е майка му и двамата му спътници. Милен Цветков е изчаквал на червен светофар в неделя, когато е бил ударен отзад с бързо движещо се “Ауди”, управлявано от 22-годишния Кристиан Николов.

Човекът, обичал големите екипи, шумните компании и многото идеи всъщност повече прилича на един самотен човек. Вижте тук една кратка история за журналиста Милен Цветков.

Колеги и приятели на журналиста откриха и кампания за подпомагане на двете му деца.

COVID-19

По данни от 8 сутринта заразените с коронавирус са общо 1015. Смъртните случаи през последното денонощие са били два и в момента починалите с COVID-19 са общо 47.

Ситуацията в страната можете да следите по публикации в блога ни, които излизат без никакви подробности. Това, което става по планетата, можете да проследите на тази карта на света, която се обновява в реално време.

Защо по света няма достатъчно тестове за коронавируса? Отговорът е в една дума – реагентите. С нея се означават съставките, нужни за всеки химически тест. Това е дефицитна “стока” точно в момента, а в тази статия е обяснено защо.

Аресгаз, “Панда ИП”, “М-Газ”, “Модис България” - това е само малка част от дарителите в последните дни. Парите отиват за набавяне на маски, респиратори и ехограф в различни болници. Тук поддържаме ежедневна хроника на доброто, от която можете да разберете кои са и останалите дарители.

Медии, правосъдие, ГЕРБ

България остава на последно място в ЕС по свобода на словото, сочи ежегодният доклад на международната неправителствена организация “Репортери без граници”. Страната заема 111-о място от 180 възможни. „Корупцията и съглашателството между медиите, политиците и олигарсите са разпространени в България“, пише в доклада.

Парламентарното заседание, на което премиерът Бойко Борисов трябваше да бъде изслушан за мерките по време на извънредното положение, се провали заради липса на кворум. Депутатката от ГЕРБ Менда Стоянова обяви, че представителите на мнозинството няма да се регистрират, защото не искат Народното събрание да бъде огнище на заразата.

Лидерът на “Атака” Волен Сидеров, който е обвинен за призива си да не се спазват ограниченията на Великден, е имал вече няколко сблъсъка с правосъдието, но единственото наказание, което е получавал, е 2 години пробация и 25% удръжка от заплатата. Борис Митов припомня за какво е бил обвиняван Сидеров и как е приключвало всичко досега.

Българското образование много рядко произвежда практическо знание. Димитър Атанасов проследява учебниците по няколко предмета в училище, за да разбере как те помагат в ситуация като пандемията.

Летният туризъм, петролът

Европейската комисия (ЕК) обмисля по какъв начин да се отворят плажовете и пътуванията през лятото. Засега е известно само това, че независимо от облекчаването на мерките, ограничения ще има. По данни на ЕК туристическата икономика ще се свие с 40-70% покрай пандемията, като загубите й ще достигнат 240 милиарда евро.

Цената на американския лек суров петрол падна до отрицателни стойности в понеделник. Това се случва за първи път в историята и означава, че производителите на петрол плащат на купувачите, за да се разтоварят от суровината поради страхове, че скоро няма да има къде да я съхраняват.

Как да прехвърлите бизнеса си онлайн? Това не е просто въпрос, става дума за цяла стратегия, която Concept Digital предлага безплатно на пострадали от извънредното положение фирми. В този блог събираме на едно място информацията за търсена и предлагана помощ по време на пандемията.

И няколко препоръки

Шведската принцеса София замени короната си с маска и ръкавици и сега помага на лекарите в борбата с COVID-19. Тя е доброволец в болницата „Софияхемет“. Принцеса София е Човек на деня на Свободна Европа.

Котка да си в днешни времена. В това видео се вижда какви грижи за бездомните котки полага общината в Истанбул, след като е преценила, че животът им в безлюдния град е прекалено тежък.

Ако ви е писнало от сериозни лица и сериозни думи за извънредното положение, вижте последната дигитална карикатура на Валдес Радес. Казва се така: “Щабът се изправи и срещу Чернобил”. Шегува се :)

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG