Връзки за достъпност

Извънредни новини

Най-много страдат културата и спортът. Над 50% от бизнеса отчита спад на приходите си през март


Много магазини в София бяха принудени да затворят от началото на извънредното положение
Много магазини в София бяха принудени да затворят от началото на извънредното положение

Повече от половината фирми, чиито бизнес не е свързан с финансовия сектор, отчитат спад на приходите си през март спрямо данните от февруари. Това показва изследване на Националния статистически институт (НСИ), публикувано в петък.

Проучването е направено между 8 и 21 април и включва 3770 фирми, избрани на случаен принцип, в които работят около 230 000 служители. 53.5% от анкетираните компанни декларират, че оборотът им е намалял. „Основната единица на наблюдение е предприятието, което извършва една или повече дейности на едно или повече места и произвежда стоки или услуги за трети лица“, уточняват от НСИ.

Целта на изследването е да покаже как влияе върху бизнеса извънредното положение, което беше въведено от парламента на 13 март заради пандемията от коронавирус. Впоследствие то беше удължено до 13 май заради увеличаващия се брой на заразени с COVID-19. До петък сутринта в България са установени общо 1171 случая, от които 52-ма починали и 193-ма излекувани. По света заразените вече са над 2.7 млн. души, починалите – над 190 000, а оздравелите – над 700 000.

Според данните, анализирани от НСИ най-засегнати от извънредното положение в България са културата, спортът, развлекателният бизнес и фирмите, занимаващи се с ремонт на домакински вещи, например. Над 70% от предприятията, упражняващи такива дейности, регистрират намаляване на приходите си през март. Следват фирмите, занимаващи се с търговия, транспорт и ресторантьорство – 56.3% от тях декларират спад в оборотите си. В индустрията този процент е 52.9 на 100, а в сроителството – 51.2 на 100.

Извънредното положение е принудило 41.8% от включените в изследването компании да пуснат свои служители в платен отпуск, 28% са възприели дистанционна форма на работа по домовете, а 24.4% – неплатен отпуск. При 17.2 на 100 от анкетираните фирми се стигнало до освобождаване или съкращаване на персонал.

Според 80.6% от участвалите в проучването те ще успеят да запазят бизнеса си през следващия месец, 15.4% възнамеряват да прекъснат временно дейността си, а 2 на 100 декларират, че ще бъдат принудени да я прекратят.

В опит да подпомогне работодателите да запазят персонала си и размера на неговото заплащане правителството обяви програма с икономически мерки, станала известна с формулата 60/40. Освен това капиталът на Българската банка за развитие беше увеличен със 700 млн. лв., които да се използват за портфейлни гаранции и за безлихвени потребителски кредити за хората, които са в неплатен отпуск заради пандемията.

От началото на извънредното положение над 60 000 души са подали заявления като безработни. По данни на Министерството на труда и социалната политика средно по 4000 души на ден минават през бюрата по труда в цялата страна.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG