Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Бой по вестоносеца и без блокади за празниците. И “руснак с рицин”


Художници във Варна поставиха маски на великденската украса като протест срещу мерките заради COVID-19

Добро утро. Най-важното днес:

- Случаят “Видин”

- Далеч от работното място

- “Времеубежище”

Заразените с коронавирус във Видин достигнаха почти 100 души, като една трета от тях са медици. Всичко започна с двама болни и предупрежденията на техни близки, че контактните лица не се тестват. Журналистът Петър Миланов и Георги Георгиев от сдружение БОЕЦ предупреждават за проблема. Резултатът е, че Георгиев получава обвинение за всяване на паника. Борис Митов разказва тази история.

Спадането на броя на новите случаи не налага нови ограничителни мерки преди почивните дни - в петък е 1 май, ден на труда, на който традиционно не се работи.

За последното денонощие новите случаи на COVID-19 дотук са 41, с което общият брой на доказано заразените става 1488. Може да следите развитието на ситуацията само в дати и факти на нашия блог.

Ограничителните мерки принудиха хиляди българи да оставят работата си в някоя друга европейска страна и да се приберат. Борислав Аронов не може да отиде на пристанището в Ротердам. Теодора Бързакова разказва историята на хора като него.

Много държави в Европа вече започнаха да отпускат мерките, дори и най-засегнатите. Ето какво се случва в Германия, Испания, Италия, Франция, Австрия и Гърция.

България и Словакия си приличат по ниското разпространение на COVID-19. В Словакия смъртността е най-ниската в целия Европейски съюз. Йовка Димитрова разказва за приликите и разликите между двете страни.

Според едни тя е „майка”, според други – „мащеха”. Някои я смятат за ангел небесен, други я наричат „ангел от ада”. Не пропускайте най-новата история от поредицата на Пламен Асенов “Малки истории за велики европейци” - този път за Майка Тереза.

СЗО, Русия и… пак Китай

В САЩ заразените вече са над 1 милион, по света доближават 3 милиона и 200 хиляди. Тази интерактивна карта показва развитието във всички страни в реално време.

САЩ спряха финансирането за Световната здравна организация (СЗО) заради неспособността да спре заразата. Какво може и какво не може обаче СЗО и това ли е “правилният номер”, на който да се обадим, когато ни сподели пандемия - тук е обяснено.

Помните как в началото на епидемията в Европа Русия изпрати помощ в Италия. Няколко седмици по-късно обаче някои държави отказват предложенията на Москва. Николай Лавчиев разказва какво точно се случи с тази помощ.

В Чехия говорят за “руския агент с рицин”, дошъл “да ликвидира” трима политици, сред които и кмета на Прага. Всичко тръгна от една публикация в местен седмичник за разкрит план на руското разузнаване.

Да се върнем пак в Ухан. С тази кибер карикатура Валдес Радев ни припомня откъде тръгна всичко.

Всяка промяна в плана за управление на Националния парк "Пирин" подлежи на екологична оценка. Това реши окончателно Върховният административен съд.

Съдът в София отхвърли жалбата на Десислава Пешева-Николова срещу гаранцията от 100 000 лв. Тя е майка на 22-годишния Кристиан Николов, обвинен за катастрофата, при която загина нашият колега Милен Цветков. Негови колеги откриха дарителска сметка за двете му деца. Можете да дарите тук.

Работната среда на журналистите в България е влошена, заяви орган на Съвета на Европа, който наблюдава свободата на словото. Медийната собственост не е прозрачна, а пазарът е завзет от олигарси, които използват медийната си власт, за да разширят политическото си влияние и да нападат и очернят своите противници и критици, се казва още в доклада.

И две препоръки

Има ли бомбоубежище срещу времето? Той го нарича “времеубежище”, както се нарича и новият му роман. Георги Господинов е Човек на деня на Свободна Европа.

“Десертът” днес е само 1 минута - толкова ще ви трябва, за да изгледате това видео. Ще научите колко издържа коронавирусът върху различни повърхности. Изпратете го и на близките си. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG