Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кантарджиев: Заболяемостта спада благодарение на съвестните български граждани


Директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Кантарджиев даде и двата сутрешни брифинг през почивните дни
Директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Кантарджиев даде и двата сутрешни брифинг през почивните дни

Според анализ, изготвен от Центъра по заразни и паразитни болести, заболяемостта от коронавирус в България спада, а ако хората продължават да спазват мерките съвестно, епидемията би могла да угасне. Това сочат данните, изнесени в неделя от директора на центъра проф. Тодор Кантарджиев, който е и член на Националния оперативен щаб.

"Благодарение на това, че съвестните български граждани спазват мерките и мерките са дозирани, адекватни и навременни от правителството и министерството на здравеопазването", заболяемостта спада. Това каза проф. Кантарджиев, който проведе и двата редовни сутрешни брифинг през почивните дни. Неколкократно той повтори, че не желае да плаши населението, за което по думите му редовно бива обвиняван щаба.

В неделя потвърдените случаи на коронавирус в България са 2211 по данните от щаба. За последното денонощие има регистрирани 36 нови заразени като са направени над 1000 изследвания. 240 души сред медицинския персонал са заразени. Излекуваните в страната са близо 600, но в събота са починали трима души, с което смъртните случаи стават 108. Сред тях е мъж на 31 години, който е имал диабет.

Първият случай на коронавирус в България беше доказан на 8 март. Страната беше в извънредно положение от 13 март до 13 май, а в момента се намира в извънредна епидемична обстановка, в която ограничителни мерки за работа и движение са налагат със заповеди на Министерството на здравеопазването.Тук можете да следите всички най-важни факти и дати.

След като представи най-актуалните данни за броя на заболелите, Кантарджиев продължи брифинга, представяйки анализ на 3 фактора, чрез които се следи разпространението на COVID-19 в страните по света. Първият е процентът на заболяемост, който по думите му в България е бил най-висок в началото на май – над 10,7 на 10 хиляди. В момента този фактор е спаднал до 7,8, което сочи за намаляване на заболяемостта, което Кантарджиев отдава на спазването на мерките и тяхното своевременно въвеждане.

Спаднало е и "ефективното репродуктивно число", което показва средния брой на хората, които заразява един болен. "Когато то е по-малко от 1, това значи, че епидемията гасне", поясни директорът.

"В момента в нашата страна това репродуктивно число е около 1 като интервалът му е от 0,8 до 1,2. Последните 2 седмици го поддържаме около 1. В първите седмици на развитие на заболяването беше 1,7. В началото на май стана 1,17. А сега е малко повече от 1", каза проф. Кантарджиев.

"Ако с малко усилия на обществото при спазване на мерките в хубавото време, обърнем това число да е по-малко от 1, тоест 10 души да заразяват по-малко от 10 души, това значи, че виждаме светлината в края на тунела на тази епидемия", допълни той.

Третият важен статистически фактор за следене на епидемията според анализа е времето за удвояване на случаите. "Колкото по-бавно се удвоява броят на случаите на заболели, значи толкова по-бавно се развива епидемията", поясни Кантарджиев.

В края на март месец времето за удвояване на броя на заразените с COVID-19 в България е било 10, дори 12 дни. В най-лошо засегната европейска страна Италия в най-тежкия период на разпространение на заразата това време е било само 5 дни, поясни Кантарджиев.

"Времето за удвояване на епидемията вече е над месец", каза той за настоящата обстановка в България.

"Изводът: Мерките дават своята ефективност, въпреки критиките и това, че плашим, но още са необходими усилия - да се спазват отстояние, хигиена и да не се събират много хора на едно място", каза към края на неделния брифинг проф. Кантарджиев.

По света общо 213 държави и територии са засегнати от пандемията от COVID-19. Потвърдените случаи в световен мащаб са над 4, 6 милиона, а смъртните случаи са над 312 хиляди. Можете да следите числата на тази карта в реално време.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG