Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Хотелът на Алепу, който не е хотел. И инж. Милен Ненчев, който се подписва под това


Четириетажна сграда на Шофьорския плаж на Алепу, заснета в първите дни на юни 2020.
Четириетажна сграда на Шофьорския плаж на Алепу, заснета в първите дни на юни 2020.

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Строежът на хотел не е строеж на хотел според

- Гражданско движение подаде сигнал за твърденията на Божков

- Полфрийман поиска възобновяване на делото

Инж. Милен Ненчев, началник на РДНСК. Така се казва човекът, обявил, че четирите етажа в строеж на Алепу “не са сграда, а (…) укрепително съоръжение”. Снимката на строежа беше разпространена от Фейсбук групата Бетономорие и това доведе до спешна проверка на регионалната дирекция. На снимката се вижда четириетажно строителство на самия Шофьорски плаж до Алепу, като на всяко ниво има изградени стени, оформящи пространства с видимия размер на стаи. “Обемите, които виждате, не представляват стаи”, каза още Милен Ненчев, който обяви резултатите от проверката. Той добави, че на това място тепърва ще се строят сгради.

САЩ

Антирасистките протести в САЩ продължават девети ден, но с утихващи сцени на вандализъм и разграбване на магазини, каквито имаше доскоро. Протестите се дължат на смъртта на чернокож мъж, загубил живота си след като бял полицаи затиска с крак врата му, макар че мъжът му казва, че не може да диша. Тук сме обяснили откъде тръгват протестите, защо са толкова бурни и какво значи изразът “животът на чернокожите има значение”.

Според статистика, оповестена във вторник, в протестите има 211 случая на посегателства срещу журналисти, докато отразяват събитията. Сред тях има 49 физически нападения, 31 от които са извършени от властите.

Божков. Полфрийман.

Гражданско сдружение подаде сигнал до прокуратурата и КПКОНПИ по данните, изнесени от укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков. Сигналът е за твърденията на Божков, че властите са поискали от него 20% от печалбите в лотарийния му бизнес в замяна на удобно за него законодателство.

Австралиецът Джок Полфрийман поиска възобновяване на делото за убийството на студента Андрей Монов, по което получи 20-годишна присъда. Полфрийман прекара близо 12 години в затвора, а през есента на 2019 г. беше предсрочно освободен. Той твърди, че има допълнителна и неизвестна досега информация за убийството, която променя фактическата обстановка по делото и която трябва да се провери.

Брюксел

Решението за това как да се регулира минималната работна заплата в ЕС може да се очаква най-рано наесен. Европейската комисия публикува в сряда нов въпросник, за да събере още мнения преди да реши дали и как да уреди въпроса. Популярният израз “европейска минимална заплата” далеч не означава, че в България ще се плаща толкова, колкото във Франция, да кажем. Тук сме обяснили това.

Преводачите в Европейската комисия са от онези хора, които пандемията удари най- коварно – заради статута си, те не просто загубиха дохода си, но и не могат да получат подкрепа по нито една от стотиците програми за подпомагане.

И няколко препоръки

Боряна Узунова съчетава модата с екологията и получи награда на WWF. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Кристо, който почина в неделя, е преживял 17 години без да има гражданство на нито една страна – факт, който напомня така наречение Нансенов паспорт – документ за самоличност на хора, нямащи гражданство. За Фритьоф Нансен, на чието име преди век е кръстен този документ, напомня Пламен Асенов.

Баща и син завършиха строежа на лодка, с която да прекосят Атлантическия океан. В сряда те отпътуваха за Португалия, откъдето ще започне пътят им за Бразилия.

Снимка на премиера Бойко Борисов като футболист закратко се озова в изложба със световни спортни знаменитости. Вижте в това видео защо стана така.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG