Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Лекарство за COVID-19. Вода за Перник. Търсене на пари и прокурори за Лаура Кьовеши


Добро утро,

Най-важното е тук:

- Открит е медикамент, който спасява от COVID-19

- Светият Синод с влияние върху кадрите на БНТ

- Екоминистърът няма да спира строежа на Алепу

Добре известно лекарство може да спаси живота на хора, които са пострадали тежко от коросавируса. Става дума за кортикостероида дексаметазон. Откритието е на учени от Оксфорд и е най-големият пробив в търсенето на лечение за COVID-19 до този момент.

БНТ. бТВ

Нови трусове в БНТ. През лятото няма да се излъчват стари издания на предаването “Вяра и общество” на Горан Благоев, както се прави всяка година. Директорът Емил Кошлуков твърди, че просто е длъжен да “пусне” други програми, чиито права са закупени и вече изтичат. Но потвърждава, че е искал обяснение от Горан Благоев за едно от предаванията му, в което са разисквани отношенията между светската и религиозната власт. Всъщност има напрежение между Светия Синод и водещия. Църквата се оказва в позиция да влияе на кадровия подбор в БНТ.

Чешкият фонд PPF, собственост на милиардера Петр Келнер, потвърди, че продължава процедурата по придобиването на Central European Media Enterprises (CME), която притежава бТВ.

Аудиозаписът. Алепу

Президентът Румен Радев поиска разследване на аудиозаписа с глас, подобен на този на премиера Борисов. Записаният говори неподобаващо за официално лице и обсъжда предстоящо повдигане на обвинения. Премиерът каза, че няма да иска разследване. Президентът обаче смята, че “ако записът е фалшив, този фалшификат трябва непременно да бъде установен и най-строго наказан”.

Екоминистърът няма намерение да спира строителството на Шофьорския плаж в местността Алепу. Емил Димитров беше в Бургас но не отиде да види строежа, за който пише в повечето медии. Той подмина като маловажен и факта, че архитектът на съоръжението Ангел Захариев е съпруг на външната министърка Екатерина Захариева.

Перник. Цветанов. Здравеопазването

Водният режим в Перник може да приключи до няколко дни. Сега в язовир „Студена“ има 19,3 млн. куб. м вода при максимален капацитет 25,2 млн. куб. м. В средата на ноември, когато започна режимът на водата, във водоема имаше едва 4,76 млн. куб. м по данни на МОСВ.

Партията на бившия номер две в ГЕРБ Цветан Цветанов ще има следните характеристики: дясна формация, която хем да обира “опозиционен вот”, хем да може да си партнира с ГЕРБ, ако намери подобна възможност. Повече за бъдещата партия – от Полина Паунова.

Покрай коронавируса се появи едно твърдение – че е по-добре в този период жените да раждат със секцио. Истината не е така категорична, пише Надежда Цекулова и събира на едно място верните факти.

Лаура Кьовеши. “Гласът на Америка”

Новата европейска прокуратура, оглавявана от Лаура Кьовеши, няма достатъчно пари и няма нужните кадри, а трябва да заработи от ноември. Един пример: ако сегашните разчети се запазят, това ще означава, че всеки прокурор ще трябва да гледа по над 62 дела годишно. Засега бюджетът на институцията за тази година е 11.7 млрд евро.

Директорът и заместник-директорът на “Гласът на Америка” подадоха оставки на фона на силна критика на президента Доналд Тръмп към медията. Тръмп не е доволен от начина, по който медията отразява отговора на Китай на пандемията от коронавирус. Белият дом дори публикува критично към медията изявление и даде насоки на американския Център за контрол и превенция на заболяванията да не сътрудничи на журналистите от “Гласът на Америка”.

И три препоръки

Пластмасовата бутилка може да се смали до 10% от обема си, като заприлича на оригами. Хората, които стоят зад тази идея, са Радина и Петър. В рубриката Човек на деня на Свободна Европа.

Ходили ли сте на море в Гърция? А в България? Премиерът Борисов сигурно е бил и на двете места, защото сравнява: на българското крайбрежие рибата е по-прясна, а хотелите са по-хубави и сигурни, каза той във вторник. Вижте кибер карикатурата на Валдес Радев.

Радваме се, че ни четете свободно. Но и не забравяме как беше създадено някога Радио Свободна Европа и как беше заглушавано от комунистическия режим. Спомените съживи един видеоразказ на Найо Тицин.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG