Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: До Гърция – само през Кулата. Коронавирусът набира сила


Добро утро,

Най-важното е тук:

- Гърция ще пуска туристи от България само през Кулата

- Делото за небостъргача “Златен век” ще почне отначало

- Китай прие закона за Хонконг

За последното денонощие в България има 158 нови случая на COVID-19. Починали са 7 души.

СЗО предупреди, че коронавирусът набира сила. Във Великобритания беше изолиран 300-хиляден град. В Аризона отново затвориха барове и спортни центрове. Развитието на коронавируса по света можете на проследите на тази карта, която се обновява в реално време.

В България коронавирусът стана повод да забележим една сбъркана комуникация на властите с хората, казва Надежда Цекулова.

НАП. Небостъргачът “Златен век”. Рилските езера

Седем души спечелиха дела заради изтичането на лични данни от НАП миналата година, пише Медиапул. Решението все още може да се обжалва. Присъдени са им обезщетения от по 200 (двеста) лева, а половината от тази сума ще трябва да отиде за съдебни разноски на самата НАП.

Делото за строежа на сградата “Златен век” на компания “Артекс” ще започне отначало. Става дума за небостъргача в столичния квартал “Лозенец”, за който се твърдеше, че не е имал валидно разрешение за строеж, а накрая премиерът замрази проекта. “Артекс” спечели, но сега Върховният административен съд връща спора обратно в долната инстанция.

След историята с багера на Седемте рилски езера правителството реши да спре всички дейности по проекта за изграждане на пътека.

Аудиозаписи. БНТ

След като излязоха общо три аудиозаписа с гласа на премиера, вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че част от тях са автентични. Тезата до този момент е, че гласът е наистина на премиера, но думите са монтирани. Според вицепремиера Борисов може да е бил записван от гардове на НСО или от съпартиец.

Водещият на “Вяра и общество” Горан Благоев смята да оспори твърденията на шефа на БНТ Емил Кошлуков пред СЕМ. За предаването се заговори, след като Благоев обяви, че повторения на предването през лятото няма да има, а Емил Кошлуков призна, че сам се е обадил на Светия Синод, за да се оплаче от водещия в БНТ.

До един месец Върховният административен съд ще се произнесе по въпроса за гражданството на председателя на Софийския градски съд Алексей Трифонов. Във вторник съдиите се отказаха от повече проучване на въпроса.

Не пропускайте и кибер карикатурата на Валдес Радев, в която гастролират един прокурор и един слон в открито море.

Китай. Франция

Китай прие закона за националната сигурност на Хонконг – точно това, от което се опасяваха в ЕС и САЩ. Тревогата е, че с него ще може да се нарушават човешките права в полуавтономната територия.

След като Зелените спечелиха изборите в големите френски градове, десницата се пита дали трябва да запази консервативния премиер Едуар Филип.

И няколко препоръки

Един човек успя да обедини десетки хора и направи “Ливърпул” шампион. Той отговаря на детски писма, писани с любов към противниковия отбор, коментира политиката и ежедневно зарежда с мотивация хората наоколо. Юрген Клоп е Човек на деня на Свободна Европа.

Ако сте художник, който иска да си продаде картината в чужбина, първо ще трябва да получите разрешение да изнесете творбата от България. В документа трябва да пише, че картината не представлява художествена стойност. Найо Тицин разказва тази история.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG