Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Провокатори на протеста. И Ахмед Доган, изправен пред Трипио


Добро утро,

Най-важното е тук:

- Снощният протест приключи с провокация

- Нови аудио записи от разговори на Божков

- Президентът на Косово беше разпитан в Хага

През изтеклото денонощие са регистрирани 234 случая на COVID-19. 7 души са починали.

Протеститe

Спокойният протест в сряда по тъмно приключи с провокация и насилие. Ранени са двама полицаи и двама от протестиращите. Репортер на Свободна Европа видя как късно през нощта на прощада пред Министерския съвет са се появили футболни агитки.

По-рано през деня митингът и шествието преминаха мирно, с голямо разнообразие на плакати и лозунги, които сме събрали тук. Снимки от протестите до този момент можете да видите в галерията на Борис Урумов. А тук можете да видите видео от петия ден на протестите, когато се искаше оставката на вътрешния министър заради полицейското насилие. През миналата седмица двама мъже се озоваха в болница след побой, нанесен от полицията и показан в социалните мрежи.

Посолството на САЩ подкрепи правото на мирен протест и исканията за надпартийна съдебна система. Във вторник прокуратурата и политическите сили изтълкуваха позицията всеки по своему. Едни видяха в нея атака срещу президента, други – похвала към ГЕРБ, а главният прокурор направо благодари за подкрепата. По-късно посланичката на САЩ поясни, че не е визирала конкретно лице, а е защитила основни ценности. По-рано тя имаше среща с премиера Борисов.

Васил Божков. БНТ

Специализираната прокуратура публикува стенограми и аудио записи, в които се чуват разговори между хазартния бос Васил Божков, журналиста Огнян Стефанов и депутата от БСП Александър Паунов. Според говорителката на прокуратурата Сийка Милева от огласените СРС-та ще стане ясно каква е следващата стъпка на обвиняемите, засегнати от действията на държавното обвинение: „Да бъде унищожена прокуратурата, за да си запазят присвоените средства“. Тя каза, че са отделени материали за Васил Божков, по които е образувано ново досъдебно производство по глава Първа от Особената част на Наказателния кодекс. Там са изброени престъпленията против републиката, сред които държавна измяна, предателство и шпионство, диверсия и вредителство.

Настоящи и бивши журналисти в Българската национална телевизия (БНТ), творци и общественици призоваха генералния директор Емил Кошлуков да подаде оставка заради загубата на авторитета на обществената медия. Самият Кошлуков заяви, че ще коментира това в сряда.

COVID-19

Как да пътуваме със самолет по време на пандемия? Надежда Цекулова описва разликата между правила и реалност на софийското летище.

41% от българите са загубили доходи заради кризата с коронавируса. За Европа този процент е 28%. Данните са от проучване, възложено на Kantar от Европейския парламент и проведено през втората половина на месец юни.

Русия, Косово, Афганистан

“Свобода”, “Путин е лъжец” и “Оставка за Путин” скандират десетки хиляди хора всеки ден от петък насам в руския град Хабаровск. Повод за това е арестът на губернатора на областта Сергей Фургал.

Президентът на Косово Хашим Тачи беше разпитан от специализираната прокуратура в Хага. Той и други политици от Косово бяха обвинени в края на юни за престъпления срещу човечеството и военни престъпления, извършени по време на косовската война през 1998-1999 г. Обвинението срещу Тачи е от 10 пункта.

С оттеглянето на САЩ от Афганистан, планирано за 2021 г., различни групи търсят шанс да се намесят и да разширят влиянието си в разкъсваната от войни страна. Тези усилия се увеличиха значително след подписаната от САЩ и талибаните сделка за прекратяването на войната, която започна през 2001 г.

И няколко препоръки

Юлия Цветкова живее в Източна Русия и е обвинена в разпространение на порнографски материали, защото е рисула женски тела. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Във всяка ситуация има хумор, дори и в тази в “Росенец” отпреди няколко дни. Валдес идва с новата си кибер карикатура, в която е успял да събере на едно място Доган по шорти и герои на “Междузвездни войни”.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG