Връзки за достъпност

Извънредни новини

Оставка, лустрация, дистанционно гласуване. Кой за какво се бори, докато участва в протестите


Хората по улиците в цялата страна искат оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. Някои обаче имат и други цели като промяна на конституцията, лустрация и дори забрана на 5G.
Хората по улиците в цялата страна искат оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. Някои обаче имат и други цели като промяна на конституцията, лустрация и дори забрана на 5G.

Протестите навършиха фаталните 13 дни и все така са с много хиляди участници. Общата им цел е оставката на кабинета и на главния прокурор, но различните инициатори добавят и други искания. Какви са те? Кой ги издига? Ето малко ред в уличната стихия.

Демократична България

“Демократична България” (ДБ) е сред най-активните участници на масовите протести в страната. Всъщност основна причина за тяхното разпалване стана опитът на съпредседателя на коалицията Христо Иванов, на един от активистите ѝ Иво Мирчев, както и на общинския съветник в Бургас Димитър Йорданов, да достигнат до плажа край парк “Росенец”. Там те бяха избутани в морето от представители на Националната служба за охрана (НСО), охраняващи разположения наблизо имот на Ахмед Доган. Цялата ситуация предизвика остра реакция в обществото.

ДБ е извънпарламентарна опозиционна коалиция с един депутат в Европейския парламент (Радан Кънев). Тя е сформирана от три партии – “Движение "Да, България” , “Демократи за силна България” и “Зелено движение”.

Основните им искания са свързани с оставките на кабинета на Борисов, главния прокурор Иван Гешев и генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. От създаването си коалицията се бори за реформиране на съдебната власт, лустрация и модернизация на всички системи, свързани с държавната администрация.

Христо Иванов по време на протестите срещу правителството
Христо Иванов по време на протестите срещу правителството

Основното лице на ДБ е Христо Иванов. Той е юрист, бивш министър на правосъдието във втория служебен кабинет, назначен от Росен Плевнелиев. След това заемаше поста и във второто правителство на Бойко Борисов. През декември 2015 г. подаде оставка в знак на протест срещу отказа на мнозинството от ГЕРБ, както и на част от Реформаторския блок, да подкрепят предложената от него съдебна реформа.

"Отровното трио"

“Отровното трио” е начинът, по който се наричат други от основните организатори на протестите – скулпторът проф. Велислав Минеков, адвокат Николай Хаджигенов и пиар специалистът Арман Бабикян. Още от първите дни на протестите, освен оставките на правителството и Гешев, те поискаха защита на демокрацията, избори за Велико народно събрание (ВНС), нова конституция и въвеждане на дистанционно гласуване. Те също така призоваха към ескалация на протестите, гражданско неподчинение и обща национална стачка.

"Отровното трио" - Арман Бабикян, Николай Хаджигенов и Велислав Минеков
"Отровното трио" - Арман Бабикян, Николай Хаджигенов и Велислав Минеков

Проф. Минеков е скулптор, председател на Комитета за култура на Съюза на българските художници. Той е бивш член на Националния съвет на “Движение България на гражданите”, основаната от Меглена Кунева партия. На местните избори през 2019 г. на няколко пъти изрази подкрепа към кандидата за кмет на София Мая Манолова, бивш омбудсман и бивш депутат от БСП.

Николай Хаджигенов е адвокат, който работи в областта на наказателното право. Известен е с това, че се занимава с дела, свързани с пострадали от полицейско насилие, някои от които и пред Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ). Той беше активен и на протестите през 2013 г. и е известен критик на прокуратурата и главния прокурор Иван Гешев. През 2019 г. той също беше сред лицата, изразили подкрепа за кандидатурата на Мая Манолова като кмет на София.

Арман Бабикян е бивш радиожурналист от БНТ, Радио Свободна Европа и Дарик радио. В последните години е активен като политически анализатор и пиар специалист.

БСП, Нинова и противниците й

Най-голямата парламентарно представена опозиционна партия призова за защита на президента Румен Радев и оставката на правителството на Бойко Борисов. През изминалата седмица социалистите внесоха и пореден вот на недоверие срещу кабинета, но той се оказа неуспешен. По отношение на оставката на главния прокурор за пръв път тя беше поискана от софийската партийна организация на БСП, но няколко дни след това от ръководството не отговаряха пряко на въпроса и не излизаха с категорична позиция.

За пръв път по-ясно изразена позиция дойде чак на 20 юли, когато беше обсъждан вотът на недоверие. Тогава от трибуната на Народното събрание депутатът от БСП Крум Зарков за пръв път обвърза главния прокурор с управляващите и поиска оставката му.

Дни преди това Антон Кутев призова за изслушване на главния прокурор от Народното събрание.

На 12 юли в специална декларация лидерът на социалистите Корнелия Нинова призова членовете и симпатизанти на левицата да продължават да организират, да подкрепят и да се включват в протестите в цялата страна. Още в същия ден обаче нейни съпартийци начело с Крум Зарков, Сергей Станишев, Михаил Миков, Драгомир Стойнев, Весела Лечева, Георги Гергов и други се опитаха да организират пленум, на който да се обсъдят мотивите за вота на недоверие.

Самият Станишев пък е от малкото представители на БСП, който публично е взимал отношение по случващото се на протестите. Пред Нова телевизия той призова за оставка на правителството и за план за икономическо развитие на страната в следващите месеци, но неколкократно избегна въпроса за оставката на Иван Гешев.

Мая Манолова и “Изправи се бг”

Мая Манолова и гражданската ѝ платформа “Изправи се бг” също са сред редовните участници на протеста. Те призовават за оставките на правителството и главния прокурор, избори за ВНС и дистанционно гласуване. Заедно с тези искания се отправят и други, свързани с ревизии на правителството, въвеждане на машинно гласуване и др.

Мая Манолова по време на протестите срещу правителството в София
Мая Манолова по време на протестите срещу правителството в София

Манолова е бивш член и депутат от БСП в три състава на Народното събрание. Тя беше зам.-председател на 42-ия парламент, когато на власт беше правителството на Пламен Орешарски. По време на протестите през 2013 г., започнали след избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС, тя се опита да се превърне в посредник между улицата и парламента, но на няколко пъти изрази позицията, че “огромна част от протестите се плащат”. Тя помогна за легитимирането на част от организациите, стоящи зад "контрапротестите" в подкрепа на правителството и сама изразяваше подкрепа за кабинета на Орешарски.

През септември 2013 г. пред Нова телевизия тя обяви, че стои зад предложението Делян Пеевски да застане начело на ДАНС. “Ако това ще ви успокои, приемете, че аз съм предложила Делян Пеевски и се успокойте. Ако това ще внесе спокойствие във вашите неспокойни журналистически души, аз съм човекът“, каза тогава Манолова.

По-късно, с подкрепата на ГЕРБ, тя беше избрана за национален омбудсман, но по-късно се оттегли от поста заради кандидатурата си за кмет на София. След като загуби изборите през 2019 г. тя основа “Изправи се бг”.

“Възраждане” и Костадин Костадинов

Друг от популярните участници в протестите е Костадин Костадинов, който е лидер на проруската партия “Възраждане”. Оттам се обявяват за оставка на правителството и главния прокурор, както и за свикване на “честни избори” и “промяна на политическата система”. Партията е силно критична към ЕС и НАТО и никога не критикува Русия. Председателят й Костадинов публично е заявявал, че Крим не е част от Украйна, а е част от Русия. В средата на май те организираха протест с няколкостотин души пред парламента, на който бяха издигнати лозунги срещу правителството, срещу ваксинациите и Бил Гейтс.

В понеделник Софийската градска прокуратура внесе искова молба за заличаването на партията, на основание проверка, която е показала, че нарушения, сред които декларирани неверни данни около нейното учредяване.

Костадинов е общински съветник във Варна. Той е бивш член на НФСБ и ВМРО, която през 2011 г. го издигна за кандидат за кмет на Варна.

БОЕЦ

Създадено по време на протестите от 2013 г., гражданското сдружение е сред най-отявлените критици на властта и прокуратурата, както и в частност на главния прокурор Иван Гешев. Неговите членове се обявяват за оставката на правителството, главния обвинител и генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

През годините те бяха редовни организатори и участници в протестите за реформа в съдебната система, срещу избора на Иван Гешев на поста главен прокурор, както и други протести срещу правителството и представители на съдебната власт. Те многократно са подавали сигнали и са завеждали дела, свързани с корупционните практики в редица министерства и други държавни институции като НСО, по публични скандали като “Апартаментгейт” и “къщата в Барселона”, за адресната регистрация на Делян Пеевски и възможността му да участва в изборите за Европейски парламент и други.

През ноември 2019 г. лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев на два пъти получаваше забрана да напуска страната, което искаше да направи, за да стане донор на съпругата си.

Правосъдие за всеки

Друга от най-активните организации е инициативата “Правосъдие за всеки”. Освен за оставките, оттам се обявиха и за премахването на поста на главния прокурор, премахването на прокурорската колегия във ВСС и намаляването на парламентарната квота в институцията, премахването на специализираните съдилища и др.

Снимка от протест, организиран от "Правосъдие за всеки", срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор през ноември 2019 г.
Снимка от протест, организиран от "Правосъдие за всеки", срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор през ноември 2019 г.

От години “Правосъдие за всеки” е активен организатор на протести, свързани с искания за промени в съдебната система. Те нееднократно са искали проверки, свързани с кадруването в съдебната система, протестираха срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор, както и срещу атаките срещу съдии и други представители на съдебната власт.

Кои са другите

Сред останалите активни личности около протестите е и бившият посланик на България в Русия Илиан Василев, който организира първия протест пред сградата на БНТ с искане за оставката на генералния директор Кошлуков.

В последните дни на протестите се появиха и недоволни от последните промени в закона за хазарта. Те носеха еднотипни фланелки с надписи “Хазартът не е Божков”.

През първите дни на протеста на улицата се бяха появили и представители на поп-фолк индустрията. Те настояваха за отварянето на нощните заведения, което се случи само няколко дена по-късно със заповед на министъра на здравеопазването.

В протестите участва и Венцислав Ангелов – Чикагото, който иска оставката на кабинета и е срещу карантирането заради коронавируса. Преди година той се прочу покрай участието му в чатове с бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева. Те бяха публикувани от сина му Йордан Бонев, който изпрати до определени медии писмо, че предстои да внесе сигнал в прокуратурата за готвен държавен преврат и размирици по време на протестите срещу избирането на Иван Гешев за главен прокурор. В крайна сметка чатовете и новината за преврата се оказаха фалшиви, но в разпространението им пряко участие имаше националната телевизия.

Сред протестиращите беше и задържаният в понеделник Светослав Трайков. Той е бивш член на ГЕРБ от Варна, бивш председател на Борда на директорите на “Двореца на културата и спорта“ в морската столица, а по-късно стана част от партия БАСТА, събрала отцепници от ГЕРБ през 2013 г. По-късно Трайков се включи в кампанията на Мая Манолова.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG