Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Борисов очаква успокоение след решения “до 2-3 дни”. И кой иска да е “български идиот”?


Бойко Борисов на магистрала "Европа" на 11 август 2020 г.
Бойко Борисов на магистрала "Европа" на 11 август 2020 г.

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

- Нови блокади и шествия

- Борисов очаква успокоение

- “Този път прасето ще остане гладно”

Възобновена е блокадата на кръстовището пред Софийския университет, а в сряда се очаква протестно автошествие да затруднява движението по магистрала “Тракия”. Искат се оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. В четвъртък Народното събрание се събира извънредно по искане на БСП.

"Тук съм подготвил до 2-3 дни едни решения много интересни, така че ще успокоим хората със сигурност”, каза Борисов в поредно включване на живо във Фейсбук.

С какво настроение обаче Красимир Каракачанов и Валери Симеонов очакват решенията на премиера - Валдес Радев има предположение в своята кибер карикатура.

Над 100 учени от БАН подкрепиха протестите, поискаха оставката на правителството и призоваха за гражданско неподчинение в отворено писмо. Те смятат, че правителството застрашава "самите устои на държавата". "Повече така не може”, пишат учените.

Вицепремиерът Каракачанов обвини за протестите “соросоидни НПО-та”, които искат “да ми доведеш гей браковете и да ми създаваш джендър република". Това провокира Организацията на евреите в България “Шалом” да реагира остро и да каже, че това “напомня за времената, когато нацистката пропагандна машина е давала евреите за “пример”.

"С вас сме. Няма отказване", казват хиляди българи от други държави, които вече координират протестите си. Вече има и карта на акциите на българите по света.

А прокурорската колегия на ВСС прие позиция, която обвинява Свободна Европа в “злонамерени атаки срещу прокуратурата“ и „грубо посегателство върху независимостта и доброто име на българските магистрати“. Припомням официалната позиция на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL), която отхвърля тези обвинения и ги определя като опит на прокуратурата “да очерни работата” на журналистите.

COVID-19 и Беларус

Новите заразени с коронавирус за денонощие са 210, очевидно тази седмица са по-малко от предишните. Без изискване за отрицателен PCR тест вече може да се влиза от Обединените арабски емирства.

Стотици медицински сестри, лекари, акушерки, лаборанти, санитари и здравни инспектори поне две седмици не могат да бъдат полезни за пациентите си, защото са заразени с COVID-19. Ще има ли кой да лекува през септември - Надежда Цекулова обяснява проблема.

В блога следим развитието на епидемията в България в дати и числа, а интерактивната ни карта показва разпространението на заразата по света.

Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че Русия е първата страна, която регистрира ваксина срещу COVID-19. Тя е тествана върху хора в продължение на два месеца.

Опозиционната кандидатка за президент на Беларус Святлана Циханауска напусна страната, след като властите обявиха смазваща победа за Лукашенко, който е на власт от 1994 г.

Продължават сблъсъците в Минск и в други градове на страната. Това видео показва бруталното отношение на полицията към демонстрантите. Един човек загина.

И още две за десерт

“Кой иска да е български идиот? - Да го управляват мафиоти цял живот? - Парламентът бие на авария - Раз, два да ви чуя за България!”. Думите звучат в песента на русенската рок група Explicit. Те изпълниха популярната песен на Green Day “Американски идиот”, но с български думи и така подкрепиха протестите. Има и видео.

Той е бивш състезател по ММА. Преди години обаче претърпява катастрофа и остава в инвалидна количка. Не спира да спортува, а това лято отвори в Русе безплатен фитнес за деца с увреждания. Той е Светослав Самуилов и е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG