Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Депутатите са наплашени, хората им вярват по-малко, а фурмите все пак са изядени


Протестите с искане за оставката на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев продължават 42 дни
Протестите с искане за оставката на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев продължават 42 дни

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

- Подкрепата за партиите

- Конституиране на Прокурория

- Ползата от видео игри

В два поредни дни две от големите социологически агенции публикуваха изследвания, които показват трайна тенденция - партиите в парламента губят подкрепа, с изключение на ДПС. Извънпарламентарните “Има такъв народ” на Слави Трифонов и “Демократична България” пък повишават доверието в себе си. Въпреки тази тенденция, ГЕРБ и в момента са първи, а БСП втори.

Социалистите обявиха, че няма да участват в консултации с ГЕРБ по проекта за нова конституция. БСП няма да гласува и за свикване на Велико Народно събрание. Аритметиката показва, че на управляващите ще са им нужни гласовете на всички останали, включително и ДПС, за да прокарат идеята си.

В интервю за Свободна Европа Крум Зарков от БСП обясни защо политиците се страхуват от депутата от ДПС Делян Пеевски и от главния прокурор Иван Гешев. “Политическа кариера до голяма степен може да бъде заличена с едно мърдане на пръста на господин главния прокурор”, каза той.

Ако ви е интересно и намерите още малко време днес, може да гледате и целия видео запис от интервюто на Полина Паунова с Крум Зарков.

“Онова, което се опитва да въведе внесеният в понеделник проект за конституция, са нови ограничения на правата на отделните хора и на достъпа им до справедливо правораздаване”, пише в анализа си Красен Станчев. Той нарича целия процес така - Конституиране на Прокурория.

МВР обяви, че няма повече да осигурява безопасността на нерегламентирани протести, като блокади на кръстовища. Отсъствието на полицията доведе до сблъсъка пред румънското посолство - тук е описано подробно какво се случи.

Това видео показва кадри от инцидента, както и другите нетрадиционни форми на протест, на които сме свидетели в последните дни.

Маса, столове, хора говорят на тротоара. Българи в Берлин също имат нетрадиционна форма на протест. Нели Делчева разказва за Даниел Янев и неговите усилия да ангажира българите в Германия със събитията в България.

МВР, фурмите и вируса

Генка Шикерова продължава разследването за начина, по който през 2016 г. България предаде на Турция седем т.нар. гюленисти. “Има данни за незаконно задържане и предаване”, казва адвокатът. МВР обаче отрича да има нарушения. Продължаваме да търсим истината.

Помните ли фурмите, които бившият икономически министър Емил Караниколов докара от Обединените арабски емирства за борбата срещу коронавируса? Колегите от “Медиапул”, съобщават, че половината фурми са се оказали в мюфтийството. Ако пък сте забравили историята как вместо маски получихме фурми - тук може да си я припомните.

България остава на второ място в Европа по брой починали пациенти, диагностицирани с COVID-19 на 100 000 души население, но вече е на девето място по новозаразени.

За последното денонощие новите случаи са 169, а по света границата от 22 милиона заразени души вече е премината.

Беларус

Посланикът на Беларус в Словакия Игар Лешченя подаде оставка. „Както всички беларуси, и аз съм шокиран от побоите и насилието над гражданите на моята страна“, обясни той.

Властите в Беларус ограничиха достъпа до интернет. В този момент четири човека успяха да създадат най-влиятелната медия - канал в социалната мрежа Telegram, който веднага се превърна в мишена за властта.

И още две за десерт

Валдес Радев също има свой поглед по усилието на ГЕРБ да напише нова конституция. Данаил Кирилов и Цвета Караянчева са герои в неговата кибер карикатура.

Чували ли сте, че видеоигрите отчуждават хората един от друг? Или че създават толерантност към насилието? Един човек е решил да преобърне тази представа на 180 градуса. Той се казва Мартин Кадинов и е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG