Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ДПС даде повод на Борисов да подаде оставка. Кой говори за “изроди” и “сган”


Ахмед Доган прие ръководството на ДПС на 11 юли по време на протеста на плажа на "Росенец"
Ахмед Доган прие ръководството на ДПС на 11 юли по време на протеста на плажа на "Росенец"

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • ДПС срещу нова конституция
  • Мръсотията във Варненското езеро
  • “Давид срещу Голиат” преди 100 години

ДПС реши да не участва във внасянето на проекта за нова конституция и да не гласува за свикване на Велико Народно събрание. Мустафа Карадайъ нарече предложения от ГЕРБ проект “поредния удар срещу демокрацията и държавността”.

Още преди седмица обяснихме защо отказ на ДПС означава край на този план на Бойко Борисов. В сряда е първото заседание на Народното събрание и всички очакват развръзка.

В интервю за Свободна Европа вицепремиерът Томислав Дончев каза, че правителството трябва да подаде оставка, ако ГЕРБ не събере 120 подписа за внасяне на проекта за конституция.

Ако намерите време днес, може да гледате и целия видео запис на интервюто на Полина Паунова с Дончев.

Във Варненското езеро продължават да се изливат мръсни води, нищо че беше обещано ремонтът на тръбата вече да е приключил. Причина за забавянето е удълбочаването на езерото, за да могат да влизат кораби до пристанищата. Едно от тях е на Ахмед Доган.

Премиерът Бойко Борисов участва в Стратегическия форум в словенския град Блед, където лидерите от Централна и Югоизточна Европа обсъждаха бъдещето на ЕС след Брекзит и пандемията. Борисов предложи “спешно създаване на медицински щит за действие срещу COVID-19 в Европа”.

Бившата депутатка от БСП и бивш омбудсман Мая Манолова обяви, че няма да прави своя партия, както се очакваше. Манолова ще организира “анти-Борисов” коалиция от малки партии и сдружения, която ще носи името на нейната платформа - “Изправи се.БГ”, съобщава “Медиапул”.

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов поиска от правителството да публикува ревизионните актове на “Лукойл”, за да се види дали има “неплащане на данъци за около 1 млрд. лв.” Иванов обеща следващия път да пита на английски и на руски, за да разберат и гостите на новия хотел, който е на семейството на дългогодишния шеф на “Лукойл” в България Валентин Златев.

Изминаха 54 дни от началото на протестите и през това време представители на управлението нарекоха недоволните “изроди”, “стадо”, “глутница”, “сган”. Потърсихме коментар от експерти - какво говорят такива думи за политиците, които ги изричат.

И докато все още се говори за Велико Народно събрание, не пропускайте този разказ от първо лице на Красен Станчев, който беше част от седмото Велико Народно събрание през 1990-1991 г. - какво обеща и какво постигна той тогава.

Беларус, Русия и Балканите

Литва, Латвия и Естония ще обнародват списък с имената на беларуски официални лица, срещу които въвеждат санкции заради вероятното фалшифициране на изборите за президент на Беларус. Лукашенко е на първо място в списъка.

Студентът, активен блогър и един от най-изявените критици на руския президент Владимир Путин Егор Жуков беше пребит от двама неизвестни в подлеза пред дома си в Москва.

В Северна Македония Зоран Заев отново ще е премиер, след като получи подкрепа от коалиция между Социалдемократическия съюз и две албански партии. В Черна гора Мило Джуканович получи най-много гласове, но те не са достатъчни за оставане на власт.

И още две за десерт

Точно преди 100 години независимата от съвсем скоро Полша воюва с болшевиките на Русия. Тези редки снимки показват сцени от победата на “Давид срещу Голиат”.

“Книжко“ е първото българско безплатно приложение за купуване и продаване на книги “на старо”. Целта е книгите, които някой си е купил и вече е прочел, да не остават на рафт на домашната библиотека, а да достигнат до повече хора. Създателите на “Книжко” са Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG